[:hr]U kratkom razdoblju između ligaške utakmice s Interom i Kup utakmice sa Zagrebom održana je konferencija za medije na Drosini. Pred novinare je stao Nermin Zolotić, zadnji vezni Istre 1961 koji je nešto više rekao o subotnjem porazu i sljedećoj Kup utakmici.

– Iskreno ne znam zašto se to događa. Rekao je Zolotić o činjenici da je Istra sva četiri gostujuća poraza pretrpjela s tri ili više gola razlike, a zatim nastavio. – Možda je riječ o spletu raznih okolnosti. Kada ekipa rano primi gol se pogube konci igre, taktike i formacije, nekako sve pada u vodu. Zato moramo raditi na tome da budemo jači u glavi i da ne primimo gol, a kad ga primimo da nastavimo igrati. Ipak utakmica traje 90 minuta. Kaže Zolotić koji se osvrnuo na trenerovu želju za bržom igrom i protokom lopte. – Sigurno se može ubrzati igra, ali jedno je to reći, a drugo napraviti. To ne ovisi samo o veznom redu već i tome koliko brzo lopta dođe iz obrane i koliko brzo se napadači otvore. Još se ne poznajemo savršeno i treba vremena da se usklade neke stvari pa tako i ubrza igra.

Promjena formacije iziskuje i vremena, to je jasno. Isto tako je jasno da momčad u stvaranju ima uspone i padove. Uspon je za Istru bila pobjeda protiv Osijeka, pad poraz od Intera. – Mi smo profesionalci i zato se moramo što prije prilagoditi na sustav koji traži trener. Vrijeme prilagodbe ovisi naravno i o kvaliteti svakog pojedinog igrača i mogućnosti koliko se brzo može prilagoditi. Rekao je zadnji vezni pulskog prvoligaša i nadodao. – Mislim da moramo raditi puno na čitavoj igri, i defenzivno i ofenzivno. Jer iskreno nismo niti u defenzivi najbolji jer primamo puno golova.

– Mora postojati pozitivan pritisak prije svake utakmice. Međutim, nas poremeti rano primljeni gol koji unese nervozu među ekipom. Imali smo protiv Intera priliku preko Kasalice i da smo to zabili bi se sigurno okrenuo tijek utakmice. Spomenuo je Zolotić još jednom rano primljeni gol koji je postao veliki problem za rezultatske ambicije zeleno-žute družine. – Prije svake utakmice si kažemo da moramo ući jako i da ne smijemo primiti gol. Ispada da nam se dogodi upravo ono od čega strahujemo. Moramo raditi na tome jer se svakoj ekipi teško vratiti kada primi gol u četvrtoj ili petoj minuti utakmice, a tako i nama. Svi planovi se mijenjaju kada se primi rani gol, a ekipa koja zabije igra rasterećenije i onda je još teže.

Utakmica protiv Intera je stvar prošlosti. Treba izvući što je više moguće pouka, raditi na ispravljanju pogrešaka i okrenuti se sljedećem dvoboju koji je na rasporedu već u srijedu. Tada će Istra 1961 u sklopu 1/8 finala Kupa gostovati u Kranjčevićevoj kod Zagreba. – Nama je cilj otići što dalje u Kupu. Nadam se zato da ćemo u srijedu odigrati dobru utakmicu i prije svega ne primiti gol. Ova utakmica protiv Zagreba nam je jako bitna i jedini cilj nam je pobjeda.

Zeleno-žuti će snage odmjeriti protiv trenutno posljednjeplasirane momčadi lige. Zagrepčani su u dosadašnjih 14 kola osvojili svega četiri boda te su i dalje bez prvenstvene pobjede. – Ne znam koji su njihovi ciljevi u Kupu i koliku širinu klupe uopće imaju za igrati na dvije fronte. Međutim, tko god im bude bio u postavi u srijedu će sigurno htjeti pobjedu i prolaz u Kupu i mi toga moramo biti svjesni.[:]