[:hr]Pred nogometašima Istre 1961 je možda i najvažnija utakmica regularnog djela sezone, a nakon vrlo teškog i turbulentnog prvenstva Zeleno-žuti su uspjeli “preživjeti” i doći na samo jednu stepenicu do kraja. Već neko vrijeme je sasvim jasno kako je cilj ove momčadi izboriti kvalifikacije i u dvije utakmice pokušati ostati u ligi. Srećom, za to ostvariti ovise sami o sebi.

Na Drosinu stiže Rudeš, hit drugog djela prvenstva koji ima nevjerojatan skor i niz pobjeda te je u odličnoj formi. Sve to međutim neće biti u mislima naših igrača koji su svjesni kako danas igra samo pobjeda. Moguće je kvalifikacije izboriti i drugim ishodom, ali tada bi se trebala pratiti i situacija u Zagrebu gdje Cibalia gostuje protiv Lokomotive. – Svi smo svjesni što nam znači ova utakmica, a bez obzira na sve što se događalo nadao sam se da bi mogli i prije osigurati kvalifikacije. Na žalost je situacija bila takva da nismo uspjeli, ali ova događanja u zadnja dva dana su utjecala na igrače pa je i raspoloženje u momčadi bolje. Pogotovo kada se sada vidi da postoji neki smisao oko svega ovoga. Rekao je trener Raić-Sudar i nadodao. – Sada je na nama da na terenu odradimo onaj sportski dio i da ostanemo u ligi. Neće biti lako jer Rudeš ima kvalitetu i nevjerojatnu polusezonu za sobom. Dobro su posloženi i sve to je dalo rezultata, ali bez obzira na to mi nemamo izbora i moramo gledati kako pobijediti jer samo pobjedom ne moramo razmišljati kako će drugi igrati.

Trener je otkrio kako ima nemalih problema oko sastavljanja momčadi, pogotovo veznog reda. – Vanja nam još ovu utakmicu ne može igrati zbog suspenzije, Dino ne može igrati zbog crvenog kartona, a Jakić se ozlijedio na zadnjoj utakmici. Upitan je i Matei koji opet nije trenirao. On zbog ozljede u posljednja tri tjedna takoreći samo igra utakmice, ali nadam se da će i ovaj put stisnuti zube i zaigrati.

Utakmicu s Rudešom je najavio i Ivan Zgrablić, “demonsko srce” u pulskoj momčadi koji će ovom prilikom boje Istre 1961 braniti na terenu. – Od kad sam se vratio u Istru 1961, u ova tri, četiri mjeseca nisam osjetio takvu pozitivu i vidio toliko osmjeha na licima kada sam ušao u svlačionicu. Vratila se želja i motiv i možda nema boljeg trenutka za vijesti o spašavanju kluba. Osvrnuo se Zgrablić na lijepe vijesti koje su u posljednja dva dana stigle oko statusa kluba i nastavio. – Bitno je da odlučujemo sami o sebi i zato moramo ići na pobjedu.

Pratio sam Rudeš ove sezone i vidio da imaju puno dobrih igrača u momčadi. Igraju lijep nogomet i to im se vratilo na terenu i u bodovima. Mi zato moramo biti agresivni, koncentrirani i od prve minute “unutra”. Kaže Zgrablić i zaključuje. – Rudeš će igrati rasterećeno jer nema što izgubiti. Igrat će za sebe i uživat će, a na nama je da im ne dopustimo da se razmašu.

Utakmica je na rasporedu u 20:00 sati, a sudi Bebek iz Rijeke.[:]