[:hr]Prošlo je gotovo dva i pol mjeseca od kada je trener Marijo Tot krenuo s vođenjem prve momčadi NK Istre 1961. Od tada je stručnjak iz Županje sa svojim dečkima prošao dugi pripremni ciklus u kojem je momčad odigrala devet pripremnih utakmica. Od umjetne trave na Drosini i one prave u Štinjanu, Zeleno-žuti su dio priprema proveli i na savršenim travnatim tepisima usred pustinje u Arizoni. Po mnogočemu specifične pripreme okarakterizirane su kao potpuno uspješne jer su uz sjajne uvjete i jake protivnike dečki trenirali na zaista visokom nivou.

Nakon pete utakmice u nastavku prvenstva stigla je i jedina reprezentativna pauza do kraja sezone. Iskoristili smo stoga priliku i porazgovarali s trenerom Totom koji nam je ispričao svoje viđenje njegovog dosadašnjeg rada kao trenera prve momčadi pulskog prvoligaša. – Mislim da smo napravili jedan dobar posao jer su prvi mjeseci za trenera u novom klubu uvijek najteži dio, pogotovo jer treba proći proces upoznavanja s igračima i okolinom. Same pripreme su odrađene na jedan kvalitetan način uz prekrasne uvjete za rad. Mislim da je američki dio priprema zapravo temelj našeg dobrog početka sezone u kojem smo osvojili sedam bodova u pet utakmica uz vrlo težak i zahtjevan raspored.

Istra 1961 je u prvom djelu nastavka sezone pokazala vrlo dobru igru, čvrstu i kompaktnu obranu, ali i rezultatske amplitude. – Izgubili smo protiv nominalno jačih protivnika, ali u obje te utakmice rezultat nije mjerilo onoga što smo vidjeli na terenu. S te strane mislim da možemo biti zadovoljni i smatram da su naše dobre igre jamstvo da ćemo u budućnosti napraviti dobre rezultate.

– Jako sam zadovoljan izvanrednom disciplinom u ekipi i zajedništvom, a naravno i rezultatima u dosadašnjem djelu druge polusezone. Istaknuo je Tot i nadodao. – Svakako bih volio kada bi popravili realizaciju i kada bi postizali više golova. Time bi zasigurno sebi na konto stavili poneki bod više.

Trener je otkrio kako će njegova momčad u četvrtak i petak odraditi po dva treninga, dok će u subotu odigrati utakmicu s Udineseom. Nakon nedjeljnog rekuperacijskog treninga dečki će u ponedjeljak biti slobodni, a pripreme za utakmicu sa Splitom će krenuti u utorak. – Utakmica s Udineseom će nam biti odlična predigra za ono što nas očekuje sljedeće nedjelje u Splitu. Igrat ćemo protiv jakog talijanskog protivnika i siguran sam da će to biti jedna zanimljiva provjera.

Sljedeće kolo nogometaši Istre 1961 gostuju kod Splita, momčadi koja se s Cibalijom bori za ostanak u ligi. Osim što će to za Zeleno-žute zasigurno biti teška utakmica, bit će to i odlična prilika za naše dečke da možda čak i preskoče koprivnički sastav kojeg “love” od starta drugog djela sezone. – Po svom dolasku sam zadao cilj da na kraju sezone budemo peti. Moramo težiti što višoj poziciji na tablici i definitivno stojim i dalje pri tome. Uz to sigurno ćemo profilirati i neke mlade igrače i napraviti kostur momčadi za sljedeću sezonu, a uz to moramo osmisliti plan kako bi sljedeće sezone išli na jedan viši nivo. Rekao je trener i nadodao nekoliko riječi o mladim igračima koji dobivaju sve veću minutažu. – Mi se definitivno moramo osloniti na našu mladost. Tek u budućnosti će se vidjeti koji su njihovi dometi, ali za sada pomalo dobivaju prilike, neki više, neki manje. To svakako zaslužuju kroz treninge, ali ćemo voditi računa da svi dobiju određeno iskustvo kroz ovu sezonu.

Trener je pred kraj priprema ostao bez dva važna igrača, Mate Bertoše i Valentina Stepčića. Pridružili su se oni tako Kenanu Hadžiću koji je već duže ozlijeđen, ali bi ih ipak uskoro opet mogao vidjeti na terenu. – To su tri igrača koji spadaju u krug najužih konkurenata za prvu momčad i puno nam nedostaju. Zato jedva čekam da se vrate, a oni će povratkom povećati kvalitetu grupe. Stepčić već trenira i pokušat ćemo mu dati jednu određenu minutažu u subotu u Udinama kako bi počeo hvatati ritam ekipe i utakmica. Zaključio je trener.[:us]The NK Istra 1961 senior team has their last break this week until the end of the season, so we used this time to speak with Coach Tot. “I think we did a good job,” he said. “The preseason itself was done really well, and I think the part of preseason spent in the US was a good base to have leading up to our great start to the season.

Coach commented briefly on the games played in the second part of the season. “We only lost games played against stronger opponents, but in both games the results were not a measure of the performance,” he told us. “From that side, I think we can be satisfied. Our good games can be proof that we will achieve good results in the future.

I am really satisfied with the discipline present in the team, and of course with the results achieved in the second part of this season. Though I would like for us to score even more goals,” he concluded.[:]