[:hr]Slaba utakmica protiv Lokomotive je iza Zeleno-žutih koji su već prionuli poslu i krenuli s pripremama za Hajduk. Održana je tako i uobičajen pkonferencija za medije uoči ligaške utakmice na kojoj je trener Istre 1961 Marijo Tot otkrio kako se u zadnjih par dana događala mala kriza u redovima pulskog prvoligača.

– U ovom momentu je teško reći tko je favorit jer je Istra redovito bila težak protivnik Hajduku kada su se utakmice igrale na Drosini. Oni dolaze u jednoj dobroj rezultatskoj situaciji, počeli su igrati dobar nogomet i s te strane očekujem vrlo tešku utakmicu. Rekao je za uvod trener Istre 1961 Marijo Tot. – Gledajući ekipu Hajduka i našu zadnju utakmicu u Splitu kada su nas pobijedili 4:0, sada očekujem jednu puno tvrđu i neizvjesniju utakmicu s dosta manje golova nego što je to bilo u Splitu. Očekujemo naravno da i svoje navijače obradujemo jednom dobro i kvalitetnom igrom, dovoljnom za pozitivan rezultat.

Nezaobilazna tema je bila i slaba prestava Zeleno-žutih koji su u srijedu u Zagrebu poraženi od Lokomotive 1:0. – Utakmica nije bila dobra, kako za nas koji smo je vodili, tako za igrače, ali i za gledatelje. Bila je dosadna i s pre malo emocija na igralištu, a to je sve generiralo susret koji nije zadovoljio nikoga. Sve je išlo prema izjednačenom rezultatu, prema tzv. “ništa-ništa”, ali je trenutak naše dekoncentracije doveo do toga da je Lokomotiva uzela tri boda. Mogli bi reći da nam se vratilo ono iz Splita jer smo tamo bili nagrađeni, a ovdje kažnjeni. Kako bilo, nadam se da ćemo do kraja prvenstva više pričati o dobrim utakmicama, lijepim akcijama i golovima. Mislim da će u nedjelju energija na utakmici biti puno drugačija i da će uz dobra atmosferu biti i dobra utakmica.

Trener Tot je na konferenciji za medije otkrio kako je došlo do manjeg razilaženja mišljenja s Upravom kluba zbog kojeg je moglo doći, ali srećom nije, do odlaska trenera s klupe Zeleno-žutih. – Nakon utakmice s Lokomotivom smo imali jednu malu klupsku krizu koja je mogla završiti mojim odlaskom iz kluba. Radi se o tome da se u jednom trenutku moje trenerske vizije nisu podudarale s klupskim vizijama oko naše zajedničke budućnosti. Obavio sam nekoliko razgovora s vlasnicima kluba i na kraju smo došli do zajedničke strategije za budućnost. Rekao je Tot i detaljnije pojasnio o čemu se točno radilo. – Strategija borbe za peto mjesto je po meni dobra strategija, ali nije bila prioritenta po mom dolasku u klub. Od mene se tražilo da dignem momčad na planu igre, da stvorim kvalitetnu atmosferu i da se u konačnici kroz prvenstvo etabliraju mladi igrači. Sve te stvari smo započeli i trenutno se borimo za peto mjesto, ali s druge strane sam očito u silnoj želji za rezultatom krenuo u pravcu koji nije bio zajednički s moje i klupske strane. Zato mogu reći da će se ogoditi jedan zaokret jer sam u htjenju borbe za peto mjesto ispustio onaj drugi dio priče, a to je kadriranje momčadi za sljedeću sezonu i etabliranje mlađih igrača. Iako nam nitko ne može uzeti ambiciju za osvajanje petog mjesta, to neće biti prioritet, već želimo vidjeti našu mladost na djelu i napraviti selekciju momčadi za sljedeću sezonu. To je zaokret koji će se dogoditi u zadnjih šest kola u kojima će se vidjeti želja kluba da se mladi dodatno provjere. Trener je ujedno istaknuo kako mlade snage Zeleno-žutih imaju kvalitetu i od njih očekuje važan doprinos u ostvarenju klupskih ambicija. Prilika je tu, sada je na našim dečkima da je prihvate i iskoriste.[:]