Kao klub imamo potrebu odgovoriti na medijski istup gradonačelnika g. Filipa Zoričića i njegovog savjetnika g. Ivana Žagara u današnjem tiskanom mediju. U navedenom istupu aludira se da klub Istra 1961 ne posluje na transparentan način i da ne posluje sukladno zakonu.

Odgovorno i oštro demantiramo sve takve navode. Klub posluje sukladno zakonu i financijski transparentno, a ovim priopćenjem osvrnut ćemo se na svaku pojedinu točku koja je iznesena.

Iz medija smo saznali kako je pulski gradonačelnik imenovao novog člana uprave, no klub i dalje nije dobio nikakvu službenu obavijest, stoga se član uprave Istre 1961 vodi i dalje g. Darko Raić Sudar. Ako će grad htjeti promijeniti člana uprave, onda će se to trebati obaviti sukladno zakonu i proceduri. Kako je rečeno u medijima, do takve promjene došlo je jer do 30. lipnja 2021. godine klub nije predao financijska izvješća Gradu. Prije svega, moramo naglasiti da je klub dostavio financijska izvješća početkom srpnja ove godine te ne postoji obaveza da se financijska izvješća dostave do 30. lipnja Gradu, već državnim institucijama (FINI) do 30. kolovoza.

Naglasili bi da su svi članovi upravnog odbora imenovani sukladno zakonu; provedena je procedura pred javnim bilježnikom i sve je upisano na Trgovačkom sudu u Pazinu u sudski registar. Što se tiče navoda u kojima stoji da izvršni direktor ne bi trebao biti članom upravnog odbora na temelju odredbi zakona o sportu, radi se o odredbi koja je neprimjenjiva na ovaj konkretan slučaj. Što se tiče izbora člana uprave g. Darka Podnara, izbori su provedeni tajnim i neposrednim glasanjem radnika i sve je ovjereno kod javnog bilježnika.
Također, navodna tvrdnja da se Odbor nije redovno održavao nije točna; odbor se održavao svaka dva tjedna. Ukoliko postoje nejasnoća, vrata kluba su uvijek otvorena za sva pitanja i dodatna pojašnjenja.

 

Dotičemo se teme Omladinskog pogona i pitanja na što se troše sredstva koja Grad Pula ulaže u klub kako bi potaknuo rad nogometne škole Istre 1961. Od budžeta kluba iz sezone 20/21, koji iznosi otprilike 25 milijuna kuna, više od 25% budžeta odlazi na rad nogometne škole NK Istre 1961, i taj budžet iznosi otprilike 6 milijuna kuna. Od tog iznosa osiguravaju se potrebni radni uvjeti, osiguravaju se plaće profesionalaca sa svim potrebnim diploma za trenerski posao. Također, plaća se prehrana, smještaj, medicinski tretmani igrača Omladinske škole, osiguranje, transport na utakmice, svi troškovi povezani s natjecanjem i naravno, veliki dio odlazi na najam terena u Medulinu, kako bi se osigurali najbolji uvjeti za igrače nogometne škole u povijesti ovoga kluba. Roditelji djece koja treniraju u Omladinskoj školi ne plaćaju apsolutno nikakvu članarinu, a što je slučaj u velikoj većini klubova u RH.

Što se gradskog novca tiče, on iznosi oko 1,3 milijuna godišnje, a od tog iznosa se klubu automatski oduzima otprilike 35.000 kn mjesečno, što je oko 420.000 na godišnjoj razini. Iznos se prosljeđuje Pula Sportu za održavanje funkcionalnih dijelova stadiona, iako u zadnje dvije godine nemamo uvid što je točno održavano osim samih terena, a da nije bila investicija HNS-a ili NK Istre 1961. Kad smo kod investicija većinskog vlasnika, upravo je danas završeno testiranje najnovijeg sustava pristupa i ulaska gledatelja na stadion, što je investicija isključivo NK Istre 1961 u iznosu od preko 700.000 kn u gradsku imovinu.

 

Također, bitno je naglasiti da većinski vlasnik ulaže značajna sredstva u stadion Aldo Drosina koji je isključivo gradska imovina Grada Pule, a takva ulaganja su nužna kako bi klub nastupio u natjecanjima u kojima danas nastupa.

Sva naša komunikacija do sada i u budućnosti bit će transparentna i potpuno jasna te očekujemo istu takvu komunikaciju od strane manjinskog vlasnika kluba.