[:hr]U školi nogometa Istre 1961 se posljednjih dana moglo vidjeti jedno novo lice. Radi se o Sergeju Banoviću, 39-o godišnjem Puležanu, bivšem nogometašu i treneru mlađih kategorija i seniora. Banović je u Istri 1961 preuzeo vođenje druge momčadi pionira koju je do sada trenirao Dalibor Božac, dok je Božac preuzeo kadete. Dosadašnji trener kadeta Kristijan Dadić postao je pak trenerom najmlađih nogometaša, ekipe U-9.

Porazgovarali smo stoga s Banovićem povodom njegovog dolaska u zeleno-žute redove. – Rođen sam 1977. u Puli gdje sam i počeo trenirati nogomet. Školu nogometa sam prošao u Uljaniku nakon koje sam zaigrao u Istri u prvoj ligi, a zatim i za Uljanik i Pula ICI. Otišao sam tada na Kineziološki fakultet u Zagrebu pa sam tamo igrao za Lokomotivu i Trešnjevku. Nakon studija sam se vratio u rodni grad i igrao četiri, pet godina za Istru-Pulu. Zbog poslovnih obaveza više nisam mogao pratiti taj ritam pa sam odlučio zaigrati u nižem rangu, prvo u 4. HNL za Vodnjanu, a kasnije za niželigaše Banjole i Veli vrh. Rekao je Banović par riječi o svojoj igračkoj karijeri i nastavio. – Upravo sam na Velom vrhu uz igranje za prvu ekipu krenuo i s treniranjem klinaca. Osam godina sam proveo na Velom vrhu gdje sam trenirao pionire, kadete, juniore i na kraju seniore koje sam kao trener vodio na povijesnoj Kup utakmici za Veli vrh protiv Dinama.

Banoviću je ovo prvi posao u trenerskoj karijeri za jednu prvoligašku momčad što je, kako sam kaže, veliki skok naprijed za njegovu karijeru. – Ovdje se osjeća puno bolja organizacija, a radim s djecom koja su talentiranija. Mislim da su uvjeti vrlo dobri, pogotovo kada se usporede s drugim manjim klubovima. Dolazak u Istru 1961 smatram jednim velikim napretkom u mojoj karijeri i radujem se radu s talentiranom djecom iz Pule i okolice. Rekao je Banović koji je u Istri 1961 zatekao dobro mu poznata lica. – Poznajem gotovo sve trenere u školi nogometa, s nekima sam surađivao, a s nekima čak i igrao. Odlično su me prihvatili i jedva čekam naučiti nešto od njih. Mladi su i ambiciozni, a i ja sam mlad i ambiciozan i nadam se velikom napretku.

Banović je preuzeo vođenje druge ekipe starijih pionira o kojima je rekao par riječi. – To su igrači koji su ulazno godište starijih pionira. Dečki su odlični, ali su trenutno fizički nedovoljno jaki za prvu ligu. Upravo zbog toga i postoji ova ekipa kako bi se dečki kroz godinu dana igranja mogli pripremiti za prvoligaška iskušenja. Tehnički su jako dobri, taktički dosta dobri, gušt mi je raditi s njima i jako dobro upijaju moje zamisli. Treniram ih tek desetak dana pa nisam sve stigao proći, ali mogu reći da sam jako zadovoljan viđenim. U subotu nam počinje prvenstvo, a prvu utakmicu igramo na Verudi protiv Uljanika. Očekujem da ćemo u drugom djelu sezone biti u gornjem djelu ljestvice i da ćemo se boriti za sami vrh. Kaže Banović čija će ekipa igrati protiv godinu dana starijih protivnika. – Iskreno, ne znam što očekivati od drugih ekipa jer ipak mi igramo s mlađim uzrastom, dok ostali igraju s izlaznim pionirima. Fizički se nećemo moći nositi s njima, ali smo tehnički zasigurno bolji. Kako bilo, ne bojim se i siguran sam da će biti dobro.

Nekoliko riječi je o novom treneru rekao i koordinator škole nogometa Alen Šušnić. – Naša škola nogometa je krenula sa sustavnim radom s mladim igračima uz grupni i individualni rad kroz jasno definiran plan rada. Uz to, odlučili smo pokrenuti i reorganizaciju škole nogometa, a to podrazumijeva i dovođenje stručnih i kompetentnih trenera od kojih je jedan upravo Sergej Banović. Rekao je Šušnić i nadodao. – Dobio sam preporuku za trenera Banovića, ali sam se i više puta nalazio s njime. Kroz razgovor sam se uspio uvjeriti da je to sposoban čovjek koji zna raditi ovaj posao, a ima i završen Kineziološki fakultet i UEFA A diplomu. Ambiciozan je, prihvaća novitete i želi napredovati u karijeri tako da sam upravo u njemu prepoznao trenera koji će se savršeno uklopiti u našu školu nogometa. Trenutno radimo po postavljenom programu kojeg sam koristio u prijašnjim klubovima gdje sam radio i koji se pokazao kao odlično rješenje. Zaključio je Šušnić.[:]