[:hr]Dva mlada igrača u redovima Istre 1961 tijekom ovih priprema traže svoje mjesto u momčadi trenera Raić-Sudara. Radi se o našem 18-o godišnjem junioru Saši Uroševiću i 19-o godišnjem Lorenu Maružinu, članu četvrtoligaša Pazinke. Trener Raić-Sudar dobro poznaje Uroševićeve kvalitete, dok se u one Lorena Maružina još mora uvjeriti. Porazgovarali smo stoga s našim mladićima koji su nam nešto više rekli o pripremama na Pohorju i željama za budućnost.

Treniram već dosta sa seniorima, a kako odrastam sve sam ozbiljniji.” Rekao je Saša Urošević i nastavio. “Nemam više nastavu u školi tako da se više namjeravam posvetiti nogometu i napraviti iskorak prema seniorima.” A iskorak prema seniorima uvijek je najteži korak za mladog igrača. “Razlika je ogromna između juniorskog i seniorskog nogometa. Igra se puno brže uz puno jači tempo, puno više se mora trčati i taktički sve to skupa mora biti puno bolje. Sada igram protiv puno jačih igrača i nekako se bolje osjećam pošto se mogu usporediti s njima i vidjeti gdje sam trenutno. Igrajući za i protiv seniora mogu zasigurno puno više napredovati.”

Uroševiću je puno lakše igrati u momčadi u kojoj ima puno poznatih lica, prvenstveno iz juniorske ekipe, ali i nešto starijih dečki. “Prije bi puno manje dečki znao kada bi ušao u svlačionicu, možda jednog ili dvojicu, a ostali bi sve bili stariji ili stranci. Sada je ekipa takoreći sastavljena od domaćih igrača, a ima i starijih koji su prije bili juniori pa su sada vratili. Svi se dobro poznajemo i dobra smo klapa, na terenu i van terena.” Rekao je naš mladi veznjak i nadodao par riječi o ovim pripremama. “U Puli i Umagu smo se dobro fizički spremili, a ovdje smo došli igrati utakmice. Dobro se kužimo na terenu i mislim da smo uspjeli sprovesti ono što je trener tražio od nas. Pretpostavljam da ću ovu sezonu većinom igrati za juniore, ali ću se truditi što više napredovati pa ćemo vidjeti što će biti u budućnosti.”

Za kraj ovog kratkog razgovora je naš borbeni Šijanac poručio navijačima Istre 1961. “Nadam se da će naši navijači prepoznati naš rad i da će nas u novoj sezoni bodriti u što većem broju. Mislim da ova ekipa to zaslužuje. Vjerujem u dobar rezultat i želim od ove sezone da nas svi navijači bodre od prvog do zadnjeg kola.

Iako smo mu greškom pripisali pogodak protiv Anzhija, igrač koji je u gužvi skrenuo loptu u gol za remi Istre s ruskim prvoligašem nije bio Loren Maružin već Nikola Gavrić. Protiv Cluja međutim pogreške nije bilo. Mladi napadač na probi u Istri 1961 Loren Maružin svojim je pogotkom donio Zeleno-žutima remi protiv jakog rumunjskog prvoligaša, a svojim igrama zaintrigirao trenera Raić-Sudara.

Da stvar bude zanimljivija, trener je Maružina uočio kada je mladi napadač nastupao za Agenciju Umag na prvoj pripremnoj utakmici ljetnog ciklusa priprema. Pozvao ga je stoga na utakmicu s Goricom i na međusobnu utakmicu na Drosini, na kraju i na pripreme u Sloveniji. “Osjećam se odlično. Ovo su mi prve prave seniorske pripreme i jako sam zadovoljan što imam priliku trenirati ovdje.” Rekao je mladi 19-o godišnjak iz Maružini pored Kanfanara koji se pokušava izboriti za mjesto u pulskom prvoligašu.

Maružin je još kao junior igrao za seniore Rovinja, a prošlu polusezonu je preselio u Pazinku u međužupanijsku ligu, odnosno četvrti razred hrvatskog nogometa. “U Rovinju sam dvije sezone igrao za seniore, ali sam u međuvremenu igrao i za juniore. Prva prava seniorska sezona mi je bila ova prošla u kojoj sam prvu polusezonu igrao u Rovinju, a drugu u Pazinci.” Kaže Loren koji je u Rovinj stigao s 13 godina i tamo prošao školu nogometa. Ovo su mu, kako kaže, prve prave pripreme. “Do sada sam paralelno s nogometom i radio, a trenirao bi tri ili četiri puta tjedno. Ove pripreme su nešto sasvim drugo za mene jer se na ovom nivou mogu u potpunosti posvetiti nogometu. Mogu priznati da mi to paše i da sam jako zadovoljan kako to izgleda. Malo mi je lakše biti s ovom ekipom pošto od ranije poznajem Hadžića i Badrova s kojima sam igrao u Rovinju.“[:]