[:hr]Nešto više od mjesec dana je prošlo od kada je dotadašnji sportski direktor NK Istre 1961 preuzeo funkciju glavnog trenera prve momčadi. Od reprezentativne pauze do reprezentativne pauze, trener Rubčić nam je dao svoje mišljenje o njegovom dosadašnjem radu na klupi Zeleno-žutih i ostvarenim rezultatima na čelu pulskog prvoligaša.

– Mogu reći da za sada ne mogu biti zadovoljan s brojem osvojenih bodova. Preuzeo sam ekipu u jednom nezgodnom trenutku kada je dosta igrača bilo povrijeđeno. Tada sam zapravo krenuo trenirati jednu novo oformljenu momčad s kojom sam prešao iz jednog sistema igre u drugi, što djelomično i opravdava našu bodovnu situaciju. Mislim da se vidi napredak u radu i što je najbitnije, vidi se želja dokazivanja kod igrača. Publika traži napadački nogomet, otvorenu igru i dosta golova, a mi smo na žalost u problemima oko završnice. Radimo na tome i nadam se da će u budućnosti biti bolje. Mogu reći da sam zadovoljan zalaganjem igrača i njihovim htijenjem na svim treninzima i utakmicama. Sigurno je da nije lako prijeći iz jednog sistema u drugi, a to možemo vidjeti i iz iskustva drugih ekipa, ne samo naše. Rekao je trener Istre 1961.

– Kako bi naši navijači dobili ono što očekuju od nas, a to je dobra igra i rezultat, treba određeno vrijeme. Možda sam bio malo pre optimističan kada sam najavljivao da će to doći brzo jer je u nogometu nezahvalno bilo što prognozirati. Treba puno rada i puno truda za doći do cilja. Rekao je Rubčić koji se ujedno osvrnuo i na utakmice koje je vodio na klupi Istre. – Od svih utakmica mi je jedina razočaravajuća ona protiv Intera. Htio sam da pobjedom dođemo u jednu situaciju na tablici u kojoj bi mogli raditi dosta mirnije. Na kraju smo nažalost odigrali jednu lošu utakmicu koju smo izgubili zbog individualnih taktičkih pogrešaka. Zagreb, koji nas je dosta namučio doma, je na kraju pobijedio Slavena koji je svladao Intera s 4:0, a Inter nas dobio 3:0. Mislim da se vidi da su ekipe podjednake, a njihova je prednost što su dugo zajedno i što su uigrane. To je pokazatelj da trebamo puno raditi. Svjesni smo da nam dolaze teške utakmice pa ćemo zato pokušati skupiti što više bodova do polusezone jer sam siguran da će to sve puno bolje izgledati na proljeće.

Trener je dosta promijenio momčad, a protiv Dinama je pomalo iznenađujuće zaigrao novi stoperski par Hadžić-Gojković. Osim nešto slabije reakcije kod gola, ovi mladi stoperi su odigrali jednu vrlo dobru utakmicu. – Prije sam kao trener imao stabiliziranu ekipu te mi se rijetko događalo da ostajem bez igrača zbog žutih kartona ili da mi se igrač povrijedi nakon samo jedne utakmice. Imamo dosta igrača koji nisu puno igrali kao što su Hadžić, Vuković i Pamić, a uz to Heister i Tomić igraju na novim pozicijama. Imamo problem i s realizacijom, a kada se sve skupa zbroji može se reći da imamo dosta problema. Zato to sve skupa nije lako složiti. Kada igrači budu na jednom boljem tjelesnom nivou mislim da ne ćemo izbjegavati žute kartone i ozljede. Sada mi je najbitnije igračima pronaći pozicije na kojima će davati najviše i sve to ukomponirati u jednu taktiku koja će nas stabilizirati. Tada ćemo moći očekivati nešto više.

Kako je trener spomenuo fizički spremu igrača, ne može se ne spomenuti sustav senzora za praćenje fizičkih aktivnosti igrača na treninzima i utakmicama. Podaci koje prikuplja kondicijski trener Peršić jasno daju do znanja stručnom stožeru koliko je koji igrač dao ili nije dao. Igrači su senzore nosili i na utakmici protiv Dinama. – Taj sustav će nam sigurno pomoći te će nam dati jasniju sliku o tome kako trebamo raditi. Ti podaci mogu jasno pokazati mogu li jedan trening dignuti na višu razinu ili ga pak moram olakšati zbog umora igrača. To nam je jako bitno i puno će nam pomoći u podizanju tjelesne forme.[:]