[:hr]Novi sportski direktor NK Istre 1961 Robert Rubčić predstavio se javnosti na konferenciji za medije koja se održala u srijedu na Drosini.

Za početak je u kratko predstavio dosadašnji rad u nogometu.

– Izuzetna mi je čast što sam došao u NK Istru 1961 i što sam dobio priliku za rad u Puli. Bio sam profesionalni nogometni igrač od 1982. do 1997., a nakon toga sam dugi niz godina radio u školi nogometa. Bio sam pomoćni trener nekolicini kvalitetnih trenera, a bio sam i samostalni trener u Rijeci kada smo izborili Europu. Radio sam kao selektor reprezentacije Bangladeša, a u posljednje dvije godine sam volontirao u radu s djecom na području Gorskog kotara. Ovim putem zahvalio bih se novoj upravi što me izabrala i dala mi veliku odgovornost, a ja se nadam da ću opravdati dano mi povjerenje. Moram naglasiti da vjerujem u svoje znanje i u svoju sposobnost, a i u sposobnost mojih suradnika koji također imaju veliko iskustvo u radu s igračima. Siguran sam da ćemo zajedno napraviti jednu dobru i respektabilnu ekipu i da će se situacija u klubu u potpunosti promijeniti od prošlogodišnje koja je bila poprilično turbulentna.

Možete li nam reći nešto više o prijelaznom roku Istre 1961?

– Trenutno radimo na dovođenju novih igrača jer znamo da moramo promijeniti krvnu sliku ekipe, a to je težak i nezahvalan posao. Vjerujem da ćemo stvoriti respektabilnu ekipu i da ćemo kroz dobru igru privući gledatelje na stadion, a to će jedna bitan faktor u sljedećoj sezoni. Svjesni smo da je prošlo prvenstvo dugo trajalo, a da sljedeće počinje već za mjesec dana. Zato moramo s pripremama početi već u četvrtak. Mi već neko vrijeme radimo oko dolaska igrača jer smo i prije imali saznanja da ćemo doći u Istru. Već smo obavili puno razgovora s igračima od kojih će neki početi dolaziti već danas (srijeda). Znamo da smo ušli u jednu veliku utrku s Rijekom, Splitom, Lokomotivom i Hajdukom i za nas je to jedan izazov, ali vjerujemo u naše sposobnosti. Imamo obećanja kvalitetnih igrača koji su rekli da će sigurno doći u Istru.

Mogu li se prva pojačanja očekivati već u četvrtak na prozivci i u subotu na prvoj utakmici?

– Nekolicina igrača je najavila svoj dolazak na prozivku, a hoće li startati odmah s pripremama, to vam sada ne mogu reći. Kako bilo, siguran sam da će već u nedjelju većina igrača doći u Pulu. Znamo da su pripreme kratke, ali isto tako znamo i da će novi igrači biti kvalitetni i da će se zasigurno lakše uklopiti u momčad. Kroz sedam dana moramo imati spremnu momčad koja će igrati u narednih šest mjeseci ili godinu dana. Svjesni smo da moramo brzo reagirati, ali je ponekad isto tako važno malo sačekati da se ne dogodi da se dovede velik broj igrača, a kvalitete nigdje. Najbitniji je timski rad, a u zadnja dva, tri dana koliko sam intenzivno razgovarao s trenerom Pamićem sam vidio da nam se mišljenja oko igrača preklapaju.

Prošlih sezona je velik broj igrača dolazio na probu tijekom prijelaznih rokova. Hoće li se nastaviti ta praksa?

– Taj problem s dovođenjem igrača na probu ćemo riješiti tako što ćemo svaka dva, tri mjeseca organizirati prijateljske utakmice i rad s igračima koji će dolaziti na probu. Znamo prepoznati dobre igrače i za sada se koncentriramo na igrače koji imaju prvoligaškog iskustva i koji će nam biti pojačanja.

Ima li igrača s istarskog poluotoka na listi dolazaka?

– Velik broj igrača s istarskog poluotoka je odlazio igrati u Rijeku i tu pričam o brojci od 30-ak kvalitetnih igrača. Stoga se može zaključiti da ovo podneblje posjeduje velik broj talenata i dobrih igrača i jedan od ciljeva će nam biti privući domaće dečke u naš klub. Radi se veliki klub, a veliki klub mora imati dobru skautsku službu. Zato ćemo je oformiti kako bi kroz dogledno vrijeme u momčadi imali 80% domaćih igrača, a prvo će se taj plan odraditi u drugoj momčadi.

Koji su vam planovi s igračima koji imaju ugovore, a trener više ne računa na njih?

– Mislim da ćemo uspjeti riješiti tu situaciju. S njima će se razgovarati kako bi se raskinuli ugovori.[:]