[:hr]Pet je dana prošlo od prozivke i početka zimskih priprema NK Istre 1961. Momčad je u 2017. godinu poveo Marijo Tot, novi stručnjak na klupi Zeleno-žutih koji se polako adaptira na život u Puli i NK Istri 1961. Trener je već ozbiljno prionuo poslu te je već mogao vidjeti na djelu igrače na probi i ponekog starosjedioca. Porazgovarali smo stoga s novim trenerom Istre 1961 o uvodnom djelu priprema i planovima rada za idućih mjesec dana, odnosno do početka sezone. – Moram reći da sam više nego pozitivno iznenađen. Klub ima glavu i rep i dobro ustrojenu organizaciju. S te strane sam jako zadovoljan jer sam iskreno očekivao manje. Ima puno ljudi koji vole raditi, koji žele raditi i koji žele uspjeh Istre 1961. Sažeo je svoje prve misli Tot i kratko se osvrnuo na uvjete koji su ga dočekali u Puli. – Iako nigdje nije dokazano da umjetna trava uzrokuje ozljede, ja ne volim raditi na umjetnoj travi i mislim da bi bilo puno bolje da igrači mogu trenirati na prirodnoj podlozi. Međutim, zbog vremenskih uvjeta je trenutno teren s prirodnom travom tvrđi od onog s umjetnom tako da smatram da je ovo dobro rješenje u ovom trenutku.

U pet dana priprema su odrađena brojna testiranja igrača, kako onih na probi, tako i starosjedioca. – Iskreno, mislim da neki igrači nisu najbolje shvatili poruku u pauzi jer neki nisu došli spremni na pripreme. Kako bilo, u petak ćemo imati konačnu sliku tih testova. Za sada mogu reći da sam vidio da su se svi trudili biti što bolji, međutim, očigledno je da neki igrači nisu došli dovoljno dobro pripremljeni za ono što ih očekuje tijekom ovih priprema. Tu dolazi do problema jer ćemo morati modificirati program, a ja to ne volim raditi.

Tot je otkrio i statuse nekih igrača. – Koliko znam Bertoša neće ostati, ali ja oko toga nemam nekog komentara pošto ga nisam niti upoznao. S druge strane očekujem dolazak Lucija u što kraćem roku. Što se igrača na probi tiče, sve su to dečki koji imaju određenu kvalitetu, ali često se njihove kvalitete ne poklapaju s onime što u ovom trenutku klubu treba. To su sve dobri i karakterni dečki koji nam možda u ovom trenutku ne će biti potrebni, ali to ne znači da nam se putevi neće u jednom trenutku ponovno spojiti. Rekao je Tot i nadodao. – Neki problemi su nastali oko viza za dvojicu igrača, Brazilca Ailtona i Malijca Sissokoa. Brazilac bi trebao biti u Puli do kraja tjedna, a od obojice očekujem i nadam se da će donijeti jednu razinu više. Rekao je Tot koji u momčadi više neće imati Jurkića, Kelmendija i Collinsa, dok su na izlaznim vratima Trojak i Hong.

Jedan od igrača koji dugo nije bio u kadru zbog ozljede je Josip Vuković, Splićanin koji je tijekom prve polusezone u rodnom gradu liječio ozljedu trbušnog zida. – Vuković je igrač koji je imao puno pehova s ozljedama, ali ja uvijek gledam pozitivno te se nadam da igrač koji je imao problema s ozljedama neće uvijek imati takvih problema. Srećom, ozljede su iza njega, a mi sada moramo voditi računa o tome da ga pripremimo i onda odlučimo može li nam pomoći. Na probu nam je stigao još jedan igrač, kvalitetni mladi Francuz Abou Boune koji igra na poziciji zadnjeg veznog.

Na žalost došlo je do nenadanih problema s pripremnim utakmicama u prvoj fazi priprema. Naime, prva ekipa kineskog drugoligaša Beijing Renhea napustila je pripreme u Istri pa je tako otpala važna provjera 18. siječnja. Isto tako je otpala i utakmica za petak. – Na žalost su nam otpale te utakmice pa ćemo vjerojatno mi seniori u subotu odigrati utakmicu s Kinezima koja je bila planirana za juniore. Pošto su juniori tek počeli s pripremama neće im biti problem ne odigrati tu utakmicu, a nama će jako dobro doći. Dvoboj s Kinezima za srijedu 16. siječnja i sa Slovencima 21. siječnja ostaju. Sada samo trebamo naći protivnika za 18. siječnja. Kontaktirao sam Dinamo koji je trenutno u Rovinju i koji isto traži protivnika za taj dan, ali one traže protivnika slabije kvalitete i nisam siguran hoće li pristati igrati s nama. U ovom trenutku smo im možda neadekvatan protivnik, ali nama bi ta utakmica odlično došla kako bi vidjeli naše kvalitete i posebno slabosti da bi ih ispravili u sljedećih mjesec dana. Rekao je Tot i otkrio kako će u sklopu drugog djela priprema u Americi Zeleno-žuti igrati protiv Minnesota Uniteda i Portland Timbersa, dva kluba iz najjačeg ranga sjevernoameričkog nogometnog natjecanja. Generalka će se pak igrati u subotu 11. veljače protiv jednog slovenskog prvoligaša između Radomlja, Rudara iz Velenja i Gorice.

Za kraj je trener ukratko rekao par riječi o planu rada do odlaska u Ameriku 23. siječnja. – Danas (četvrtak) je bio prvi slobodan dan nakon ovih uvodnih testiranja, a sada nam slijede dva uvodna mikrociklusa od po tri dana s jednim danom odmora. Zaključio je trener.[:]