[:hr]Staro poznato lice se nakon više od šest godina vratilo na Drosinu. Radi se o Valdiju Šumbercu, treneru koji je nedavno preuzeo vođenje juniora pulskog prvoligaša. Šumberac je kao pomoćni trener i prvi trener već radio u Istri 1961, a klub je napustio u veljači 2010. godine. – Od 2007. do 2010. sam bio u Istri 1961. Prvo kao pomoćni trener, a u sezoni 2009./2010. i kao glavni trener. Na klupi sam bio zadnje četiri utakmice prvog djela prvenstva nakon odlaska Elvisa Scorije i jednu utakmicu u drugom djelu prvenstva kada smo izgubili 2:1 od Međimurja. Nakon te utakmice sam otišao iz kluba. Prisjetio se Šumberac koji je idućih pet godina proveo u Rudaru iz Labina. – Bio sam trener Rudara iz Labina pet godina i eto me sada opet u Puli. Došao sam voditi juniore na poziv voditelja škole nogometa Rubčića i gospodina Karaselimovića i moram reći da sam zadovoljan što sam došao nazad u Istru 1961.

Juniori Istre 1961 su se prošle sezone pod vodstvom trenera Dadića spasili od ispadanja u “pet do podne”, što je na kraju krajeva bilo i najbitnije, a ove sezone kreću s novim trenerom i dobrim djelom s novim sastavom. – Imamo širi popis od 27 igrača, a uz njih i dečke koji su u prvoj momčadi i mogu igrati za nas. Oko igrača iz prve ekipe ćemo se morati prilagoditi, a glavni trener će odlučiti za koju momčad će igrati. Jednostavno, naš cilj je stvoriti igrače za prvu ekipu, naravno uz određene rezultate i uspjehe. Jer ako nemamo uspjeha i ako ne djelujemo kao ekipa, teško je onda napraviti igrača. Kaže Šumberac koji se osvrnuo na ekipu koju je zatekao. – U sedam dana, koliko traju pripreme, sam dosta dobro uspio upoznati momčad. Međutim, tijekom priprema ćemo odigrati deset utakmica i na osnovu tih utakmica ćemo znati više. Prošle sezone je trener Dadić s obzirom na situaciju bio primoran igrati s trojicom u zadnjoj liniji, ali moja ideja je da se tijekom priprema uigrava 4-2-3-1. Zato nam predstoji dosta rada kako bi se dečki prilagodili na novi sistem igre.

– Svakako će se dogoditi suradnja između mene i trenera prve ekipe, ali bih za sada to pustio sa strane jer mislim da trener ima puno drugog posla. Vremenom međutim očekujem suradnju i koordinaciju između prve i juniorske ekipe. Kaže Šumberac koji će svoju premijeru na klupi juniora imati krajem kolovoza kada kreće prvenstvo. – Imamo mjesec i pol dana da se dobro spremimo. Kroz pripremne utakmice će se iskristalizirati sastav, ali nikako ne smijemo zanemariti ulazno godište. Ti dečki će vjerojatno imati manju minutažu, ali ćemo zato za njih morati organizirati prijateljske utakmice da skupe određenu minutažu i ostanu u formi. U radu mi pomažu kondicijski treneri Peršić i Milanović koji su u trendu s novim metodama rada, rade odlično i u tom djelu sam jako zadovoljan. Rekao je Šumberac kojemu želimo dobar rad i puno sreće u nadolazećoj sezoni.[:]