[:hr]Polusezona je završila te sada slijedi vrijeme za analize. Što se napravilo, što nije, što je moglo bolje i što treba ispraviti uvijek je pitanje za glavnog trenera prve momčadi. U ovom trenutku to je Darko Raić-Sudar koji je mjesto čelnog čovjeka prve momčadi iznenadno naslijedio od Gorana Tomića. Raić-Sudar je momčad vodio u tri utakmice, a hoće li ostati na poziciji trenera ili će vođenje prve momčadi pripasti nekom drugom treneru, znat će se u idućim tjednima.

Raić-Sudar je svoj rezime prve polusezone započeo posljednjom utakmicom, odnosno porazom od Rijeke prošle subote na Rujevici. – Prije utakmice sam rekao da bih volio da držimo susret do kraja u neizvjesnosti i da eventualno pokušamo ugroziti Rijeku. To sam dečkima rekao tijekom pripreme utakmice, ali i na poluvremenu. Na kraju je došla ta jedna situacija koju nismo iskoristili. Međutim, kada sagledamo cijelu utakmicu moramo priznati da je Rijeka napravila puno više od nas. Držali su nas u stalnom pritisku, pogotovo u prvom poluvremenu i teško smo izlazili iz naše polovice. U drugom poluvremenu smo puno bolje dolazili do situacija, pogotovo u zadnjih 20 minuta kada je utakmica ušla u neizvjesnost, a oni se nesvjesno povukli. U par situacija smo mogli napraviti više, ali sve u svemu nisam nezadovoljan kako smo odigrali protiv najbolje ekipe u prvenstvu. Dali smo maksimum naših mogućnosti u tom trenutku i to je najbitnije. Rekao je trener Raić-Sudar i nadodao jednu zanimljivost. – Prvi put od kada sam u klubu nas je zapadna tribina u Rijeci nagradila pljeskom. Puno puta sam bio tamo i većinom smo imali nešto drugačiji prijem.

Nakon dugo vremena je momčad Istre 1961 zaigrala u formaciji s četiri obrambena igrača te je sustav 3-5-2 zamijenjen sustavom 4-2-3-1. – Još poslije utakmice s Osijekom sam odlučio da ću promijeniti sustav. Neshvatljivo mi je da igramo s trojicom, odnosno petoricom igrača iza, a dobijemo 29 golova. To je jako puno. Znao sam kako Rijeka igra i razmišljao sam da ako ne pojačamo bokove, a pogotovo sredinu, da ćemo imati jako puno problema jer su tu najbolji. Mislim da je u našoj ligi puno lakše igrati s četvoricom iza jer se puno lakše prilagoditi dok je puno zahtjevnije igrati drugačiji sustav od svih ostalih jer ima puno više pomjeranja i prilagodbe.

Kao trener prve momčadi, Raić-Sudar je vodio tri utakmice, dvije gostujuće i jednu domaću. U te tri utakmice Zeleno-žuti su bolji dojam ostavili na strani gdje su osvojili jedan bod. – Realno, raspored nije bio baš bajan kada sam preuzeo ekipu jer smo igrali vani protiv Intera i Rijeke, a doma protiv Osijeka. Kada sve skupa sagledam najzadovoljniji sam s utakmicom u Zaprešiću u kojoj smo imali kontrolu tijekom svih 90 minuta. Nakon toga je došao Osijek i tu smo podbacili, a sada znam da bi tu utakmicu odigrao drugačije. Nisam htio mijenjati jer smo bili u dobrom nizu od pet utakmica bez poraza, ali znao sam da će biti teško i da će Zekić staviti agresivni vezni red i podignuti agresivu u igri. Uz to, opet se pokazalo da imamo problema kada igramo doma, još i prije kada je trener bio Goran Tomić. Očito imamo takav profil igrača koji više traži tehničku igru, a na našem terenu je to teško pa na kraju ispada da se gostujuće ekipe bolje prilagode nego mi. U ovoj zadnjoj utakmici protiv Rijeke smo došli u situaciju da smo mogli napraviti iznenađenje i mislim da su dečki odgovorili najbolje što su mogli. Kada sagledam sve te tri utakmice jedino žalim za Osijekom.

Momčad je polusezonu završila na osmom mjestu. Jedan bod prednosti imaju šesta Lokomotiva i sedmi Inter, dok Zeleno-žuti pred Splitom i Cibalijom ima velikih 11 bodova prednosti. – Kada se gleda cijela polusezona treba uzeti u obzir na koji način se ušlo u sezonu, brzu smjenu trenera i dolazak novog trenera, negativan niz još od prošle sezone, uz novog trenera dolazak novih igrača od kojih dosta nespremnih, a i slaganje ekipa kroz sezonu. Na kraju je trener otišao pa sam ja preuzeo ekipu u zadnja tri kola. Kada se sve to uzme u obzir na neki način možemo biti zadovoljni jer se ipak napravio pomak prema naprijed. Rekao je trener i nadodao. – Dvije ekipe su nam na bod razlike, a imamo veliku prednost ispred dvije ekipe koje se bore za ostanak u ligi. Momčad se na kraju stabilizirala te se oformio kostur ekipe koji je izdržao najveći teret, ali smo ipak neke probleme imali s dečkima koji nisu od početka bili u treninzima te se na njima vidjelo kako su pali u formi, pogotovo pred kraj polusezone. Kako bilo, pomak naprijed je napravljen i to je najbitnije.

Sada mogu reći da sam sretan što sam prihvatio ponudu da budem trener te tri utakmice. Bilo mi je dobro i kada sam bio pomoćni trener, ali ovo sada je neka potpuno nova situacija i puno veća obaveza. Uživao sam biti trener i drago mi je da sam prihvatio. Rekao je Raić-Sudar i ponešto otkrio o svom trenutnom statusu. – U utorak imam razgovor u klubu oko kompletne situacije. Nismo još pričali o detaljima pa se zato moramo naći s vodstvom kluba i porazgovarati o svemu. Dogovor je bio da odradim ove tri utakmice i onda sjednemo i vidimo što dalje. Bez obzira ostao li ja ili došao novi trener mora se što prije početi slagati igračka križaljka za sljedeću polusezonu. To se što prije mora riješiti jer nema puno vremena pošto će brzo doći pripreme.

Pripreme za drugi dio sezone će startati između 7. i 9. siječnja, ali točan datum još nije definiran. – Goran Tomić je bio poslao okvirni plan priprema te je bilo razgovora o tome kada bi počele pripreme. Vidim da će ostali klubovi većinom početi 9. siječnja, a bud li to dan ili dva ranije nije nikakav problem. Svi naši igrači imaju program kojeg moraju odrađivati tijekom pauze kako se ne bi zapustili. Zaključio je privremeni trener Istre 1961.[:]