[:hr]Nogometaši Istre 1961 su u srijedu popodne uspješno apsolvirali svoju prvu provjeru na slovenskom djelu priprema. Dečki su odradili vrlo dobru utakmicu, a s time se slažu i trener Darko Raić-Sudar i stoper Renato Gojković koji su nam rekli nešto više o samom susretu. “Kada sagledamo cijelu utakmicu mogu reći da sam zadovoljan kako smo odigrali, pogotovo prvo poluvrijeme. Međutim, s dvije stvari ne mogu biti zadovoljan, a to je realizacija i gol koji smo primili.” Kaže trener i nadodaje. “Stvorili smo puno odličnih prilika koje smo definitivno morali realizirati. Vidi se da imamo problema u fazi napada, a još smo i dobili gol koji nismo smjeli, opet iz prekida. U drugom poluvremenu smo imali dosta dobru kontrolu nad utakmicom, a dečki koji su kasnije ušli su dobro odreagirali. Bilo je puno bolje nego protiv Gorice prošlog tjedna i zato mislim da možemo biti zadovoljni.

Trener je protiv Anzhija isprobao igru u formaciji 5-4-1 koja je nešto zatvorenijeg tipa, ali uz mogućnost za brzi izlazak s puno igrača. “U ovom trenutku sam htio iskoristiti sve raspoložive iskusnije igrače pa sam isprobao taj sustav. Uz to, činjenica je da u prva tri kola praktički igramo protiv prve tri momčadi lige tako da ćemo vjerojatno zaigrati u nešto zatvorenijem sustavu. Međutim, taj sustav nam daje i nešto više mogućnosti brzog otvaranja i završnice s više igrača tako da ćemo to pokušati iskoristiti. Sustav će svakako isto i ovisiti o igračima koje ćemo imati na raspolaganju.” Rekao je Raić-Sudar i kratko najavio utakmicu s Clujom koju će Zeleno-žuti igrati u petak. “Opet ćemo krenuti s iskusnijom ekipom i dečkima koji su više u prvom planu, a napravit ćemo i zamjene kao protiv Anzhija. Ovo su preozbiljni protivnici da bi pre više miksali, a i trebamo se pripremati za ligu.

Par riječi nam je o utakmici rekao i Renato Gojković koji je protiv Rusa na terenu proveo 68 minuta. “Poslije malo dužeg puta do Pohorja u trajanju od šest sati imali smo tek kratak odmor u hotelu i utakmicu protiv jake ekipe. Mislim da smo dostojno odgovorili zadatku, ali i da smo mogli napraviti bolji rezultat, odnosno pobijediti. Imali su oni nešto šansi, ali mi smo definitivno imali bolje i samo je falila realizacija.” Kaže Renato koji nadodaje kako je momčad Anzhija bila vrlo tvrd suparnik, neovisno o tome što su igrali većinom igrači koji su stigli ovaj prijelazni rok i oni koji su na probi. “Nekada je teže igrati protiv igrača koji su u drugom planu jer daju 150% od sebe, a pogotovo je to slučaj za igrače na probi.

Gojković je prokomentirao i gol koji je stigao iznenada, usred potpune dominacije Zeleno-žutih. “Stvarno smo iz ničega dobili gol, bez veze. Prekršaj sa strane i ubačaj, prekidi su nam realno slabija strana. Sve ostalo na utakmici mislim da je bilo OK i zato sam generalno zadovoljan, ali u buduće ovakve utakmice moramo pobjeđivati.”[:us]On Wednesday afternoon, Istra 1961 had a satisfying performance in a tough match against Russian premier league club Anzhi. Coach Darko Raić-Sudar and fullback Renato Gojković spoke about the match. “If we take a look at the whole match, I am satisfied with how we played, especially the first half. However, I can’t be satisfied with our lack goals scored given the number of chances we had, and the goal conceded off of a free kick. The players that entered the game in the second half did really well. All in all it was much better than last week’s match against Gorica, and I think we can be satisfied with that.”

Coach Raić-Sudar tried a new 5-4-1 formation that is more defensive, yet provides a lot of attacking opportunities. “Since our first three matches in the league are against the best three teams in our league, I want to try a more defensive formation. Still, this formation gives us a lot of opportunities to transition quickly and to attack with more players. However, the formation will of course depend on which players I have at my disposition,” said coach Raić-Sudar.

Renato Gojković was also satisfied with the game. “After a long, tough six hour trip to Slovenia and little rest, we had a match against a really strong opponent from Russia. I think we did well, but we can do much better. We really needed to win this one, because we managed to create a lot of really good goal scoring opportunities. I’m upset about the goal conceded because it came out of nowhere in the middle of our dominating play. In the future we need to win these kinds of games.”[:]