[:hr]Samo dan nas dijeli od još jednog regionalnog derbija. Susret Istre 1961 i Rijeke uvijek budi posebne osjećaje kod navijača, a neovisno o teškoj situaciji u pulskom prvoligašu, to je zasigurno tako i sada. Bodovna razlika je velika, Istra 1961 je posljednjeplasirana momčad prvenstva, Rijeka je druga, ali neovisno o tome utakmica će zasigurno pružiti puno neizvjesnosti i uzbudljivih trenutaka, što je i bio slučaj u posljednjim srazovima prvih susjeda.

Utakmicu s Rijekom na uobičajenoj press konferenciji su najavili trener Darko Raić-Sudar i kapetan Mateo Bertoša. – U ovakvoj situaciji u kojoj jesmo i u velikoj neizvjesnosti, mi smo se pokušali pripremiti najbolje što možemo. Imali smo pauzu koju smo iskoristili koliko smo mogli, a vratilo nam se i par igrača koji su bili ozlijeđeni. Rekao je trener Raić-Sudar koji na žalost nije bio u mogućnosti trenirati s momčadi u Štinjanu, već se većinom radilo na Drosini na umjetnoj travi. – Malo mi je žao što smo zbog vremenskih prilika i nekih drugih stvari toliko puno trenirali na umjetnoj travi. Kako bilo, nadam se da ćemo uspjeti napraviti koji trening u Štinjanu jer nas ipak očekuje težak teren u subotu.

Sada je najbitnije u potpunosti se posvetiti utakmici. Volio bih da angažman mojih igrača bude na nivou kao protiv Dinama, Osijeka i Belupa, a što se rezultata tiče uvijek se nadam nečem pozitivnom. Rekao je Raić-Sudar koji je otkrio kako još dvoji oko igrača koji će preuzeti mjesto kartoniranog Hadžića. – Vidjet ćemo, ali sigurno će netko između Grujevića i Kitanovskog zaigrati na poziciji desnog beka. Ovisi i o formaciji koju ćemo igrati, odnosno hoćemo li zaigrati s četiri ili pet igrača u zadnjoj liniji.

Trener je nekoliko riječi rekao i o našem sljedećem protivniku. – Pogledao sam utakmice Rijeke i znam od kuda nam najviše prijeti opasnost. Mi jako dobro poznajemo njihovu momčad koja ima jako dobru veznu liniju i opasne bokove. Imaju puno dobrih igrača i zato se nikako ne može reći da se opasnost može riješiti zatvaranjem jednog pojedinca. Kako bilo mi moramo nastojati dati gol jer je jako teško očekivati da utakmica završi 0:0.

Nekoliko riječi o situaciji u momčadi i svlačionici rekao je kapetan Mateo Bertoša. – Mogu reći da je atmosfera u svlačionici vrhunska za razliku od one oko kluba. Iz ove kože ne možemo, prihvatili smo situaciju kakva je i ne preostaje nam drugo nego se dokazati na terenu. Rekao je iskreno kapetan Zeleno-žutih koji je u karijeri odigrao puno susjedskih derbija, što za Istru, što za Rijeku. – Svaka utakmica nosi svoje, ali derbije je uvijek lijepo igrati. Ljudi vole takve utakmice, a igrači nekako daju više nego na običnim utakmicama. Dolazi nam Rijeka koja ovih par godina dominira HNL-om tako da nema većeg zadovoljstva igrati ovakve utakmice.

Bertoša je svjestan kako će njegova momčad, želi li ostvariti pozitivan rezultat, morati zabiti gol. – Nogomet se igra radi golova i zato mi moramo težiti zabiti. Sigurno ćemo imati prilika i jednu moramo iskoristiti. Isto smo i protiv Dinama gledati kako ćemo zabiti, a na kraju smo ga zabili pa su nam ga poništili. Kaže Berti i nadodaje. – Ne bih nikoga izdvajao iz njihove ekipe jer su jaki i moćni kao kolektiv. Međutim, nisam pre više razmišljao o njihovoj momčadi niti kako bi je Kek mogao postaviti, ali opet nema tu pre više nepoznanica. Povremeno se čujem s Prskalom, Malešom i Vešovićem, ali mi nikad ne kažu kako će igrati. Ne mogu od njih ništa izvući, ha, ha.

Istra 1961 Mateo Bertoša 13 10 2017 s[:]