[:hr]Prvi poraz NK Istre 1961 na američkom djelu priprema, ali i najbolja predstava naših dečki na sjevernoameričkom kontinentu. U zanimljivoj i malo pre gruboj prijateljskoj utakmici u trajanju od 60 minuta Zeleno-žuti su bili bolji u većem djelu susreta, stvarali prilike i istovremeno disciplinirano držali čvrsti blok pred Ivušićem. Međutim, još jedan trenutak dekoncentracije uz izostanak realizacije stvorenih prilika dovelo je do prvog poraza na američkoj turneji.

U momčad se nakon odrađene rehabilitacije vratio Mario Lucio, dok su zbog ozljeda s klupe utakmicu gledali Bertoša, Mitrevski i Stepčić. U prvu postavu je umjesto Mitrevskog zaigrao Gojković, a na poziciju Bertoše stao je Pavić.

Istra 1961 je sjajno otvorila susret i u prvih pet minuta stvorila dvije odlične prilike za gol. Prvu su akciju Zeleno-žuti “zakuhali” preko Lucija koji je proigrao Rocea, ali je nakon udarca našeg napadača lopta odsjela na stativi. Dvije minute kasnije Gržan je na drugoj strani slalomom došao do gola protivnika i vratio za Solomona koji s par metara nije uspio pospremiti loptu u mrežu. Još desetak minuta trajala je terenska inicijativa Istre 1961 koju su ipak polako prepustili protivničkoj momčadi. Amerikanci međutim nisu uspjeli stvoriti priliku pred Ivušićem, već su bezopasno zaprijetili tek jednom iz daljine.

Novi nalet Istre 1961 započeo je u 22. minuti požrtvovnom kontrom Parackog koji je nanizao par igrača, ali je izostala potrebna snaga za kvalitetniju završnicu. U 25. minuti je pak Solomon iz daljine pucao neprecizno, a pred samim krajem prvog poluvremena je isti igrač nakon lijepe akcije Rocea i Pavića pucao u blok.

Nastavak susreta su bolje započeli nogometaši New England Revolutiona koji su iskoristili trenutak nepažnje obrane Istre i zabili preko Bovvena. Igrala se 33. minuta kada je protivnik iskoristio dobar ubačaj s desne strane i loptu poslao iza nemoćnog Ivušića . Naši dečki su brzo krenuli po izjednačenje koje je moglo stići već u 35. minuti. Ipak, u gužvi pred svojim golom se bolje snašao vratar Amerikanaca koji je obranio pokušaje iz blizine Rocea i Gržana.

Par minuta kasnije se u prilici našao i Žižić koji je na ubačaj iz kornera pucao snažno, ali preko gola. Sredinom drugog djela se ritam igre ponešto umirio, ali se zato povećala doza agresivnosti kod obiju ekipa koje slabi sudac nije znao kontrolirati. Nakon nešto grubih startova momčadi su se ipak smirile i normalno privele utakmicu kraju.

U prilikama su se do kraja susreta za Zeleno-žute našli Roce u 53. minuti koji je glavom pucao preko gola i Puclin u 58. koji je nakon odbijanca loptu poslao visoko iznad gola. Protivnici su jednu od svojih rijetkih prilika na utakmici imali u 56. minuti kada je Ivušić zaustavio opasan udarac.

Ne možemo se nikako oteti dojmu da je ova utakmica trebala lagano završiti na strani Istre 1961 koja je još jednom pokazala vrlo dobru i organiziranu igru, ali i određene slabosti oko realizacije na kojima trener Tot svakodnevno ulaže puno napora kako bi ih što prije otklonio.


CASA GRANDE – Teren br.3. Prijateljska utakmica, 5.2.2017., 11:00.
Gledatelja: 50

Strijelac: 1:0 Bovven (33′)

New England Revolution: M. Turner, T. Turner, J. Smith, Sabaly, D. Smith, Herivaux, Appiah, Bovven, Earle, Wright, Matsos.

Istra 1961: Ivušić, Miloš, Žižić, Gojković, Pavić, Puclin, Paracki, Gržan, Lucio, Roce, Solomon (od 45. Bouhna).[:]