[:hr]Pregled svih uzrasta naše škole nogometa završavamo s tri ženske ekipe. Istra 1961 je u posljednjih godinu i pol uložila velike napore kako bi pokrenula ženski nogomet u Puli i Istri. Treneri Glušica i Devović su početkom prošle sezone krenuli s treninzima na pomoćnom igralištu na Drosini, dok im se početkom ove sezone priključio i trener Šehić. Od prvog treninga pa do danas je prošlo godinu i pol dana, a od početnog broja od desetak curica i cura danas škola nogometa NK Istre 1961 ima čak tri ženske ekipe s više od 60 curica i cura koje aktivno treniraju i nastupaju u zeleno-žutom dresu. Uz tri mlade, boje pulskog prvoligaša brane i seniorke koje se natječu u 2. HNLŽ.

Trenutno najmlađe curice, ekipu U-11 vodi Asim Šehić. Nešto starije pionirke podijeljene su u dvije ekipe. Pulsku tako vodi Nenad Glušica, a porečku Nataša Cvijanović, dok seniorsku ekipu vodi Robert Rubčić. Ova sezona je na neki način bila povijesna, kako za klub, tako i za ženski nogomet u istarskoj regiji koji je doživio pravi procvat. Prepoznali su to i u Hrvatskom nogometnom savezu s kojim je NK Istra 1961 odlično surađivala po pitanju ženskog nogometa.

Pregled naših ženski ekipa počinjemo najmlađima, ekipom U-11 koju vodi Asim Šehić. Curice se natječu u ligi s godinu dana mlađim dečkima, a u prvom djelu sezone su odigrale 12 utakmica. Naše curice nisu uspjele doći do svog prvog boda, ali su zato uspjele zabiti sedam golova koji su svaki put popraćeni velikim veseljem. Kako su to curice koje tek počinju igrati nogomet, jasno je da se u prvi plan stavlja rad na treningu i napredovanje nogometnih vještina, dok je rezultat manje bitan. Najbolja strijelkinja u našim redovima je Sara Divković koja je postigla četiri pogotka.

U drugoj Jedinstvenoj pionirskoj ligi Istre se s dečkima natječu i naše dvije ekipe pionirki. Pulsku ekipu vodi trener Nenad Glušica koji već sezonu i pol marljivo radi s curama na kojima se itekako vidi napredak. Prošle sezone su većinom odigravale prijateljske utakmice, a posjetile su i poneki turnir. Stvari su se uvelike promijenile ove sezone kada je krenula borba za bodove. Naše cure su igrale protiv fizički jačih dečki, ali su s vremenom sve boljim igrama počele zadavati sve više muka muškim kolegama. U petom kolu je tako stigao i prvi gol kojeg je zabila Antonia Banović, a prva, povijesna pobjeda stigla je 20. studenog 2016. kada su naše cure na Drosini svladale momčad Vrsara 3:2. Pobjedonosni treći gol je u posljednjim trenucima utakmice zabila Magdalena Mihelčić. U posljednjem kolu jesenskog djela prvenstva su naše cure stigle do druge pobjede kada su s 3:1 svladale našu porečku ekipu.

Curice U-11 Istra 1961

Porečka ekipa se pak uključila u rad škole nogometa Istre 1961 na ljeto prije početka ove sezone. Većinom treniraju i igraju cure iz Poreča i okolice, a vodi ih trenerica Nataša Cvijanović. Kao i pulska ekipa, tako i porečka ekipa igra u drugoj Jedinstvenoj pionirskoj ligi Istre protiv muških protivnika. U dosadašnjem djelu sezone naše Porečanke nisu uspjele stići do bodova, ali su ipak u posljednjoj utakmici polusezone protiv svojih kolegica iz Pule zabile svoj prvi gol preko Darije Budin.

Jedna naše cura, vratarka Danijela Vidović, dobila je i poziv u reprezentaciju, a osim nogometa, cure su sudjelovale i u humanitarnoj akciji.

Nešto više o ženskom školi nogometa pulskog prvoligaša rekao nam je Nenad Glušica, trener pulske ekipe pionirki. – Rekao bih da je ova prva polusezona bila itekako pozitivna za žensku školu nogometa Istre 1961, a kako je svaki početak težak, takav je bio i naš. Što se moje ekipe tiče, cure su stvarno iz kola u kolo rasle što se i vidi po rezultatima i dvjema pobjedama na kraju polusezone. U svakoj utakmici se vidio određeni napredak što je na kraju rezultiralo i boljim rezultatima. Rekao je Glušica koji je usporedio ovu polusezonu s prošlom sezonom u kojoj naše cure nisu igrale ligaške utakmice. – Napravili smo veliki korak naprijed u usporedbi s prošlom sezonom. Radimo puno više, cure imaju veći broj treninga i utakmica, a samim time su podigle kondicijske sposobnosti i tehničko-taktička znanja.

Napredak je očit. Naglasio je Glušica i spomenuo lijep rezultat naših cura na turniru u Delnicama. – Svakako možemo očekivati sve bolje rezultate naših cura, a dokaz o napretku je svakako turnir u malom nogometu u Delnicama gdje je naša ekipa iz Poreča i Pule završila druga u konkurenciji šest ekipa. Naša vratarka je dobila poziv u reprezentaciju, a i ostale igračice kucaju na ta vrata. To je međutim duži proces koji kod nas već traje. Zaključio je Glušica.


TABLICA U-11 Jug B (curice U-11: Istra 1961 III)

[league_table 7851]

TABLICA JPLI II (Pula: Istra 1961 II, Poreč: Istra 1961 III)

[league_table 8080][:]