[:hr]Nakon blagdana i zimske stanke te odrađenog uvodnog djela seniorskih priprema vraćamo se na pregled rezultata u prvoj polusezoni za ekipe škole nogometa Istre 1961, a na redu je danas ekipa juniora. Naši dečki su prošlu sezonu u zadnji čas izborili ostanak u ligi, a početkom ove sezone ih je preuzeo Valdi Šumberac. Stručnjak s velikim iskustvom se u Istru 1961 vratio nakon više šest godina. Bio je to odličan potez jer je uz novu generaciju nadarenih ulaznih juniora momčad pod vodstvom trenera Šumberca napravila veliki korak naprijed na planu igre.

Polusezonu su naši juniori završili na devetom mjestu u konkurenciji 12 klubova, a u 12 odigranih utakmica su osvojili 14 bodova. Tri puta su slavili, pet puta remizirali i četiri puta ostajali bez bodova. Uz gol razliku 13:18 se jasno vidi da je na neki način zakazala realizacija, ali da je i obrana odradila vrlo dobar posao uz samo jedan pravi kiks, poraz kod Rijeke 5:0. Dečki su u dobrom djelu prve polusezone pokazivali vrlo dobre igre i često u utakmicama dominirali nad protivnikom, ali su isto tako vrlo teško zabijali. Prilika je bilo, ali strijelci ipak nisu bili raspoloženi. Najbolji strijelac je tako u Zeleno-žutim redovima bio Elvis Trešnjić koji je zabio tri pogotka, jednog više od Ivora Ljubanovića, prošlosezonskog najboljeg strijelca lige.

Svoje viđenje o jesenskoj polusezoni dao trener juniorske momčadi Valdi Šumberac. – Mislim da mjesto na tablici nije mjerilo i pravi pokazatelj onoga što smo dali na terenu. To međutim nije niti toliko bitno jer znamo da smo veći dio utakmica odigrali na visokim nivou i uz veliku inicijativu, to je ono što je bitno. Isto tako mislim da je puno igrača napravilo jedan iskorak što je jako važno. Rekao je trener Šumberac i nadodao. – U sezonu smo krenuli s četiri igrača u zadnjoj liniji, za razliku od prošle sezone kada se igralo s trojicom u obrani. Trebalo je zbog toga dosta vremena da se sve posloži i da se uhvate automatizmi. Odigrali smo puno utakmica s jakim i kvalitetnim protivnicima, a jedini u ligi nismo izgubili od prvoplasirane Lokomotive, već smo im uzeli četiri boda.

Šumberac je naglasio i što treba najprije popraviti kako bi se u sljedećoj polusezoni njegova momčad napravilo dodatni iskorak. – Imali smo krizu realizacije i definitivno u drugom djelu sezone moramo napraviti pomak naprijed u planu konkretizacije prilika. Kaže trener koji se ujedno osvrnuo i na prelazak juniora u seniorsku momčad. – Neki juniori već treniraju i odrađuju pripreme sa seniorima, a već u subotu će biti priključena još dva juniora, Miljanić i Matteoni, dok očekujem da će poziv dobiti i Radetić koji je to zaslužio svojim igrama i ponašanjem na terenu.

Za kraj kratkog razgovora je trener juniora otkrio želje i planove za drugi dio sezone. – U drugoj polusezoni moramo iskoristiti dobar raspored jer ćemo doma igrati utakmice koje bi trebali pobijediti. Mislim da će s boljim rezultatima doći i pomak u igri, a pošto dolazi nova polusezona moramo dečkima dignuti letvicu na planu igre, taktike i koncentracije. Zaključio je Šumberac kojemu želimo puno sreće u radu i nastavku sezone.[:]