[:hr]Polako se bliži kraj stanke i početak priprema pa je stoga došlo i vrijeme da se održi i službeno predstavljanje novog trenera Istre 1961 i njegovog pomoćnika. Radi se dakako o Darku Raić-Sudaru i Nenadu Basti.

Prvi je riječ preuzeo Raić-Sudar koji je za kratki uvod rekao: “Prvo bih se htio zahvaliti Klubu i upravi na povjerenju koje su mi dali jer sada imam priliku biti glavni trener i skinuti prefiks ” v.d.”. Ovo sada je nešto sasvim drugo, sezona brzo počinje i ima jako puno posla. Otišlo nam je par standardnih igrača, a uz to na kraju prošle sezone nismo ni imali neki veliki fond igrača. Zato nas čeka jako puno posla i siguran sam da će i ova nova sezona biti zahtjevna i teška. Prijelazni rok još službeno nije počeo, ali mi već razgovaramo s igračima i gledamo koga dovesti“. Raić-Sudar je nekoliko riječi rekao i o svom novom pomoćniku, Nenadu Basti. “Bastu poznajem jako dugo godina, a s njime sam već i ranije razgovarao kako bih ga uključio u školu nogometa kod nas, još kada je Ščeglov bio vlasnik, ali se na kraju nije moglo realizirati. Sada kada sam postao glavni trener želja mi je bila raditi s njim i drago mi je da je prihvatio moj poziv. Pratio sam njegov trenerski rad i jako sam zadovoljan što nam se priključio. Ostatak stručnog stožera je ostao isti tako da tu neće biti promjena“.

Raić-Sudar je istaknuo kako već radi punom parom na dovođenju pojačanja. “Iz iskustva znam kako nije dobro izlaziti s imenima prije nego tek kada definitivno bude dogovoreno. Prioritet će nam svakako biti pojačati ofenzivnu liniju. Analizirajući prošlu sezonu jasno je kako smo imali problema s organizacijom igre pa nam treba i profil igrača koji će popuniti tu rupu. Otišao nam je Solomon tako da definitivno trebamo dovesti i jednog ili dva krilna igrača, ovisno o situaciji. Volio bih imati i dva napadača jer bih nekada htio igrati s dva napadača. Uz to trebali bi dovesti i ofenzivnog veznog. Govorim o igračima koji bi bili spremni odmah zaigrati za prvu ekipu. Osim tih pozicija trebamo vidjeti hoće li Mato Miloš otići jer trenutno nam je samo on ostao za tu poziciju, uz ozlijeđenog Hadžića koji radi individualno i za kojeg ne znam što će biti.” Rekao je trener i otkrio: “Zadovoljan sam obranom i tu smo zadržali dečke pa je i tu najmanje problema. Iako još nije potpisao ugovor, Žižić se dogovorio s klubom i njegov status bi se trebao riješiti u narednom razdoblju“.

Pripreme kreću u subotu popodne. Doći će igrači koji imaju ugovor i nekoliko igrača na probi. Iskreno, ne mogu niti pogledati previše igrača jer moram raditi s dečkima koji su tu. Uključit ćemo i par mlađih, a već je jasno kako ćemo ekipu morati nadopunjavati u hodu. Želim dovesti igrače koji nam mogu pomoći, a ne gomilati radi broja.” Rekao je trener koji je istaknuo kako će se u uvodnom djelu priprema većinom odrađivati testiranja. Momčad će od 18. do 22. lipnja boraviti u Umagu, a u nedjelju 18. je na rasporedu i prva utakmica protiv Agencije Umag. Druga utakmica na rasporedu je 21. lipnja u Umagu protiv Gorice iz Slovenije. Plan je i da se 28.6. ide u Sloveniju na osam dana, gotovo sigurno na Pohorje. Povratak je planiran za srijedu 5. lipnja, dok bi se generalka igrala vikend prije početka prvenstva.

Na press konferenciji se javnosti i navijačima predstavio novi pomoćni trener Nenad Basta. “Kao prvo bih se zahvalio Darku i klubu što su me pozvali i dali mi priliku da nakon dugo godina rada u školi nogometa postanem dio prvoligaškog svijeta. Vjerujem da smo sposobni napraviti pravu stvar i pravu atmosferu te učiniti zadovoljnima sve ljude ovog grada koji vole nogomet. S moje strane mogu obećati puno truda, rada i vjeru da ćemo postići naše ciljeve“. Rekao je Basta i nadodao. “Tijekom posljednjih godina sam imao više ponuda za otići u neke škole nogometa ili raditi s trenerima, ali sam sada osjetio da je trenutak za prihvatiti ovakav poziv. Znao sam da ako ne prihvatim Darkov poziv da bi moja karijera pošla jednim drugim putem. Imam ambicije, imam znanje i vidjet ćemo kamo će me ovaj put odvesti“.

Basta većinom momčad poznaje s utakmica, dok je protiv nekih i igrao. “Igrače većinom znam preko utakmica, a s Roceom sam i igrao. Vanju poznajem cijeli život, a s Parackim sam si jako dobar. Uvijek imam visoka očekivanja, ali istovremeno i obje noge na zemlji. Osoba sam koja vjeruje u rad i smatram da upravo rad na kraju donese sreću i rezultat. Proveo sam šest lijepih i mirnih godina u školi nogometa u Uljaniku, ali sada slijedi posao uz puno veći stres. Upravo to i volim i nekako se bolje osjećam kada se nešto događa, kada je akcija. Moram imati izazove ispred sebe“. Zaključak je novog pomoćnog trenera kojemu želimo puno sreće u Istri 1961.[:]