[:hr]U subotu je u press sali stadiona Aldo Drosina u Puli predstavljen novi trener NK Istre 1961 Marijo Tot. Tot će svoj prvi trening s ekipom odraditi već u subotu popodne na pomoćnom terenu na Drosini što će ujedno označiti i ciklus priprema koji će trajati sve do sredine veljače odnosno domaće utakmice s Lokomotivom.

– Novi sam u klubu zato nemam predrasuda prema niti jednom igraču koji me dočekao, a veliku većinu njih sam tek upoznao. Svima ću dati smjernice i pravila ponašanja te im objasniti što se od njih očekuje u ovoj sezoni dok ću naknadno obaviti razgovor u četiri oka sa svakim od njih kako bih stekao uvid na koji način oni razmišljaju. Riječi su trenera Tota koji će u uvodnom djelu priprema uz rad s igračima koji su tu bili i prošle polusezone raditi i igračima na probi. Dogovorili smo tri prijateljske utakmice na kojima će se igrači na probi moći dokazati. Nadamo se da će među njima biti netko tko nam može donijeti kvalitetu koju do sada nismo imali. Dogovorene utakmice će se igrati 10., 13. i 16. siječnja, sve tri protiv kineskog drugoligaša Beijing Renhea, nakon čega će stručni stožer održati sastanak na kojem ćemo zaključiti jesu li zadovolji kriterije Istre 1961. Rekao je trener.

Nakon te tri utakmice ćemo skratiti listu igrača i svesti kadar na uobičajenu brojku od tri golmana i 23-24 igrača. Bit će to momčad u kojoj će sve pozicije biti poduplane. Što se tiče igrača koji su iznijeli najveći teret u prvom dijelu sezone, oni će normalno trenirati i prvu će provjeru imati 18. siječnja također protiv Beijing Renhea, ali njegove prve momčadi. Kaže trener koji je pojasnio kako je riječ o vrlo snažnom protivniku koji ima proračun od čak 110 milijuna dolara po sezoni i za koje igra bivši reprezentativac Hrvatske Nikica Jelavić. – Odigrat ćemo potom 21. siječnja sa slovenskom Idrijom, a zatim odlazimo u Ameriku gdje ćemo odigrati četiri utakmice. Generalku ćemo odraditi u Hrvatskoj protiv Celja.

– Već sam gledao Istru 1961 i smatram da je riječ o dobroj momčadi koja može biti još bolja. Osjetio sam da se može napraviti više od dosadašnjih rezultata, a sad mi samo treba dati malo vremena da sve to posložim po svojim željama. Rekao je Tot i istaknuo. – Jedan od razloga što vjerujem da ćemo biti bolji leži i u činjenici što veliki broj igrača nije prošao ljetne pripreme i takav je odradio prvi dio sezone. Ako svi oni sada prođu pripreme, uz moje dodatne instrukcije s taktičke strane, nemam razloga vjerovati da neće biti bolje. Kako bilo možete biti sigurni da ću ja napraviti sve što je u mojoj moći da tako i bude.

Trener je otkrio i kako se na drugi dio priprema u Ameriku kreće u noći 23. siječnja, a putuje se preko Venecije i Londona za Casa Grande, grad u Arizoni u kojem će Zeleno-žuti provesti dva tjedna. – Godinama sam radio u Americi i znam što nas tamo očekuje te mislim da ćemo svi biti zadovoljni. U Casa Grande dolaze mnoge momčadi na pripreme što znači da ćemo imati jake provjere protiv američkih momčadi iz MLS lige koje gaje drugačiji nogomet. Zato me ne bi začudilo da bude i malih iznenađenja. Na pripremnim utakmicama tražit ćemo rezultat, ali on nam neće biti prioritet, već će glavno biti da na terenu provedemo ono što ćemo uvježbavati na treninzima. Bodovi se i tako broje tek kad krene prvenstvo, ali to će se dogoditi vrlo brzo i zato neće biti vremena za odmaranje. Zato trebamo napraviti sve što je moguće da se momčad digne na višu razinu. Zaključio je trener Tot kojemu želimo puno sreće u radu s Puli.[:]