[:hr]Deset dana je prošlo od početka zimskih priprema nogometaša Istre 1961 i igrača na probi. Nakon niza testnih treninga i dvije utakmice, broj igrača na probi u svlačionici pulske momčadi se uvelike smanjio. Kako se polako bliži američki dio priprema, informacija je sve više pa smo stoga o planu priprema i igračima koji će i dalje ostati na probi porazgovarali s trenerom Istre 1961 Marijom Totom. – U ovih desetak dana smo vidjeli veliki broj igrača, a nakon puno treninga i dvije utakmice smo vidjeli da ih je većina nedovoljno kvalitetna za ono što nama trenutno treba. Kada to kažem ne mislim da nemaju kvalitetu, već jednostavno da trenutno ne bi bili dovoljno dobra pojačanja. Na kraju smo sa svima odradili razgovore i priopćili trojici da ostaju na dodatnoj provjeri još nekoliko dana, a to su lijevi bek Antonio Pavić, stoper Špiro Peričić i zadnji vezni Brazilac Ailton. Otkrio je trener Tot koji je istaknuo kako će konačna odluka oko eventualnog angažiranja nekog od trojice igrača “pasti” uskoro.

Od ostalih igrača vrlo zanimljivi su mi Amerikanci Nazmi Albadavvi i Bryan Sylvester. Važno je napomenuti kako je Albadavvi stigao nespreman, ali je pokazao određenu kvalitetu te ćemo nakon američke turneje i jakih utakmica vidjeti ima li smisla da ostane s nama. Bio je u idealnoj momčadi američkog drugoligaškog prvenstva i jasno je da ima određenu kvalitetu. Vratar je pak već dosta star, ima 24 godine, a mi imamo mlađe i bolje vratare pa ćemo ga za sada nastaviti pratiti. Rekao je Tot.

Zeleno-žuti će u Ameriku krenuti u noći s 22. na 23. siječnja. Momčad će busom otputovati za Veneciju, a avionom do Londona. Iz Londona će pak Zeleno-žuti direktno u Phoenix iz kojeg će se vratiti 7. veljače. Za sada su dogovorene tri utakmice protiv jakih MLS protivnika, a u planu je odigrati još jednu utakmicu 27. siječnja, dok je želja trenera odigrati i dodatne dvije protiv slabijih protivnika za igrače s manjom minutažom. Prije odlaska u Ameriku je već dogovorena utakmica s Ilirijom, a dogovara se i utakmica protiv Slaven Belupa. Za sada međutim dvoboj s Podravcima još nije potvrđen. Generalka će se pak odigrati 11. veljače, vjerojatno protiv Radomlja iz Slovenije.

Trener je otkrio i da se nada kako će prije polaska u Ameriku doći Sissoko, najavljivani napadač iz Malija. Broj igrača koji će otputovati za Ameriku je postavljen na 23 ili 24 i tri vratara. – Vidio sam da imamo vrlo dobru i kvalitetnu okosnicu momčadi koju smo dodatno pojačali ostankom Bertoše u našim redovima. Rekao je trener koji se ujedno osvrnuo i na dvojicu igrača koji su već članovi zeleno-žute svlačionice. – Vuković je igrač pod ugovorom, ali kod njega je specifična situacija. Dugo ga nije bilo, a odluka hoće li ostati i prihvatiti uvjete je na njemu. Rekao sam mu da bih volio da ostane s nama i da nastavimo raditi pa ćemo vidjeti kako će završiti. S druge strane je Polić koji ima kvalitetu koja bi dobro došla, ali zbog većeg borja igrača na poziciji koju igra smo donijeli odluku da mu pokušamo naći klub u koji bi otišao na posudbu ovu polusezonu. S time se i on složio jer bi bilo dobro da igra što više, a mi ćemo mu pokušati naći klub prvoligaškog ranga pa bi na ljeto opet sjeli i porazgovarali.

Za kraj se trener osvrnuo i na naše juniore od kojih očekuje mnogo. – Bilo gdje da sam radio sam uvijek sentimentalno bio vezan za mlade igrače, ne samo zbog njihovog rada već i zbog kvalitete. Mislim da strategija jednog kluba mora biti usmjerena prema pažnji na svoje mlade igrače i već sada mogu reći da čim se ukaže prilika će mladi igrači dobiti priliku. Vrlo važno je voditi računa da ih se pravilno vodi i da dobiju određenu minutažu. Naravno da je prvenstvo prioritet, ali čim se ukaže malo prostora sigurno će dobiti određenu minutažu. Zaključio je trener.[:]