[:hr]U utorak 15. rujna 2015. točno u 16:00 sati je s radom započela ženska škola nogometa Istre 1961. Na prvom treningu se tada okupilo sedam cura koje su krenule trenirati na pomoćnom terenu Drosine pod vodstvom trenera Nenada Glušice i Harisa Devovića te uz pomoć Asima Šehića. Malo tko je mogao zamisliti da će samo sedam mjeseci nakon tog prvog treninga na terenu biti velika gužva i da će na trening u utorak 26. travnja 2016. na teren istrčati čak 32 cure. Ma širem popisu je ukupno 50 cura, a treninge odrađuju utorkom i četvrtkom. Najstarija ima 16, a najmlađa 6 godina.

Porazgovarali smo stoga s dvojicom trenera koji se od samog početka vode žensku školu nogometa Istre 1961, Nenadom Glušicom i Harisom Devovićem. Za početak su u kratkim crtama ispričali o prvih sedam mjeseci rada ženske škole. – Na prvom treningu je došlo sedam cura koje su na sljedećem treningu dovele još tri, četiri. Neke cure su se javile nakon što su vidjeli objave na stranicama kluba i Facebooku pa se broj polako počeo povećavati. Ipak najveći odaziv i povećanje broja cura na treningu smo imali nakon Festivala nogometa kojeg smo organizirali u 11. mjesecu prošle godine u suradnji s HNS-om. Rekao je Nenad Glušica, jedan od trenera i nastavio. – Uz HNS, vrlo dobru suradnju imamo i sa ŽNK Rijeka i Ivanom Miolovićem s kojim smo surađivali kod organizacije spomenutog Festivala nogometa. Mogu zaključiti da se sve zakotrljalo baš od tada.

Do pokretanja ženske škole nogometa, cure koje su trenirale su većim djelom bile raštrkane po drugim klubovima. – Već je dugo postojao interes curica za bavljenje nogometom, ali nikada nisu bile usmjeravane. Pojedine bi se eventualno borile po drugim klubovima i manjim sredinama, ali su igrale s dečkima. Nažalost su nailazile i na razna neugodna iskustva. Međutim, od kada su počele trenirati kod nas im je bavljenje nogometom puno ugodnije. Kaže Haris Devović.

Zaista je lijepo vidjeti velik broj cura koje na Drosini marljivo i redovito dolaze na treninge i koje se uz ostale aktivnosti zaista trude na svakom treningu. – Veći broj cura se počeo baviti nogometom nakon što smo pokrenuli žensku školu nogometa, ali se uz to bave i drugim sportovima. Jasno je da je to jako velika želja i volja da uz školu i pokoju drugu aktivnost još dolaze redovito na nogometne treninge. Treniramo dvaput tjedno, utorkom i četvrtkom, a trening traje nešto više od sat vremena. Podijelimo ih po starosti u dvije skupine, a provodimo isti program s razlikom da starija grupa radi nešto intenzivnije. Od uvodnog zagrijavanja i razgibavanja, na treninzima radimo razne motoričke igre i obuku osnovnih tehničkih elemenata. Na kraju svakog treninga igramo kraće međusobne utakmice. Rekao je Glušica koji je ujedno najavio i da je u planu pokretanje dvije do tri mlađe dobne kategorije od kojih bi se neke natjecale u nogometnim ligama s dečkima.

Osim treninga, cure su u nekoliko navrata igrale i utakmice. – Igrali smo utakmice u Puli, Rijeci i Zagrebu. Treba istaknuti da je rezultat u ovoj fazi nastanka škole nebitan, iako su curice imale i dobrih rezultata i pobjeda. Većinom smo igrali u dvije dobne kategorije, do 11 i do 15 godina. Do kraja sezone planiramo odigrati još poneku utakmicu protiv Rijeke sa starijim curama, dok s mlađima planiramo posjetiti jedan turnir. Rekli su treneri i istaknuli kako su zadovoljni napretkom škole. – Napredak je itekako očit i vidi se iz treninga u trening. Dvije cure koje treniraju s nama su bile na kampu U-15 reprezentacije u Zagrebu, dok je jedna ušla u selektivni program reprezentacije do 13 godina. Imamo i dvije curice koje redovito igraju ligaške utakmice s dečkima u momčadi U-9 te imaju zapažene uloge u svojim ekipama. Zaključili su treneri koji i ovim putem pozivaju sve cure koje žele trenirati nogomet da im se jave utorkom i četvrtkom u 16:00 sati na pomoćnom igralištu pulskog gradskog stadiona.[:]