[:hr]Nogometaši Istre 1961 su u utorak popodne u Villachu odigrali prijateljsku utakmicu protiv ruskog prvoligaša Spartaka iz Moskve. Jaki protivnik suzbio je Zeleno-žute na svoju polovicu i tijekom cijelog susreta bili bolja momčad na terenu. Puležani su pokušali nešto više napraviti preko kontri i ponekog probijanja sa strane, ali bez učinka.

Spartak je nakon desetak minuta izjednačene igre preuzeo inicijativu i zadržao ju do kraja susreta. Rusi su bili ti koji su vodili konce igre, ali su u prvih 45 minuta rijetko konkretnije dolazili do gola Brkića. Veći posjed doveo je do prve prilike za Spartak. Igrala se 18. minuta kada je nakon duže akcije udarac preko gola uputio Zobnin.

Rusi su nastavili s napadima, a sljedeći put što su se približili Brkiću zaprijetili su preko Kutina koji je pucao preko gola. Zeleno-žuti su većim djelom branili svoj gol, dok su nešto više prema naprijed nastojali napraviti preko bokova gdje su većinom Gržan i Collins probojima uz liniju i ubačajima pred gol Spartaka pokušavali uposliti svoje suigrače.

Najbolju priliku za Zeleno-žuti imao je Medić u 31. minuti kada ga je lopta iznenadila u odličnoj poziciji za gol nakon ubačaja iz kornera. Za Istru je do kraja poluvremena probao i Roce, ali je njegov udarac bio neprecizan. S druge strane su igrači Spartaka još dva puta prijetili, preko Zobnina i Melkadzea, ali nije bilo preciznosti.

U nastavak susreta se krenulo udarcem iz daljine Honga u vratara, dok su Rusi kako je vrijeme prolazilo postajali sve opasniji. Pogotovo nakon 60. minute kada su u igru za Spartak ušli igrači iz udarne postave. U par minuta su tako stvorili nekoliko odličnih prilika preko Bochettija i Promesa. Brkić je tada uspio obraniti svoj gol, ali ne i u 66. minuti kada je Promes iskoristio dugu loptu i preciznim lobom svladao vratara Istre.

Za Ruse je iz slobodnog udarca opasno pucao Kombaron, ali je Brkić još jednom spasio gol. Raspoloženi Brkić obranio je i u 87. minuti još jednu matnu situaciju Promesu za konačnih 1:0 za ruski sastav.[:]