[:hr]Rijetko tko može ostati ravnodušan pred sjajnim uvjetima koje su nogometaše Istre 1961 dočekali u Grande Sports Worldu, prekrasnom sportskom kompleksu u gradiću Casa Grande u Arizoni. Iako je put bio dug, već sada se može reći da se itekako isplatio jer su uvjeti za pripreme i protivnici savršeni. Tako misli i Mato Miloš, desni bek pulskog prvoligaša i član udarne postave Zeleno-žutih. Iako je Mato u svojoj karijeri prošao dobar broj priprema, kaže kako je put u Ameriku jedno veliko i novo iskustvo, kako za njega, tako i za momčad.

– Moram reći da su uvjeti jako, jako, jako dobri i bilo kojem sportašu koji dođe ovdje na pripreme ne može faliti ništa. Ovdje se u potpunosti možemo koncentrirati na rad i spremiti se što je najbolje moguće za nastavak sezone. Imamo stvarno vrhunske uvjete, hranu, teretanu i čak osam terena. Rekao je Mato u dahu, oduševljen uvjetima koje nogometaši Istre 1961 imaju na američkom djelu priprema. – Prva četiri dana su nam bila malo teža jer smo se još privikavali na promjenu vremenske zone, ali sad smo uhvatili ritam i oko toga nemamo više poteškoća. Kaže Miloš i nadodaje. – Ovo sve je totalno drugačije od onog što smo naviknuli, kao da je nestvarno. Stvarno je prelijepo ovdje, stvoreno za pripreme.

– Prva dva dana nešto lakše ušli s treninzima, ali smo od tada pa do danas već odradili jedan mini ciklus. Uz to utakmicu koju smo igrali protiv ekipe iz MLS-a nam je bila dobar pokazatelj gdje se nalazimo. Oni su na toj utakmici igrali s tri ekipe, a mi s dvije i neovisno o tome odlično smo se držali. Čak bih mogao reći da smo bili puno konkretniji i opasniji od njih. Smatram da smo već u toj prvoj utakmici pokazali napredak u taktičkom smislu i ako nastavimo pratiti trenerove ideje siguran sam da ćemo puno napredovati. Rekao je Mato o prvom tjednu američkog djela priprema i utakmici te se osvrnuo s par rečenica i na svoju momčad koja je većim djelom ostala na okupu. – Svakako gledam pozitivno na trenutno stanje. Jako dobro se radi, imamo zanimljive treninge i mislim da možemo puno dobroga napraviti u nastavku sezone. Stigao je novi trener pa je kod svih dečki prisutna velika želja i borba za poziciju.

Nakon prve, vrlo dobre provjere, za Zeleno-žute je već u utorak na rasporedu nova utakmica. Ovaj put će protivnik našim dečkima biti još jedna MLS ekipa, Portland Timbers, momčad koja je prošlu sezonu završila na sedmoj poziciji zapadne konferencije, a doigravanje im je izmaknulo u posljednjem kolu. – U ovom djelu priprema rezultat nije bitan. Naravno da nitko ne voli izgubiti i uvijek želi pobijediti, ali sada je najbitnije da se ono što se radi na treningu primjeni na utakmici. Zato očekujem da ćemo u susretu s Portlandom primijeniti sve to što smo radili do sada i da ćemo ispoštovati sve trenerove zahtjeve.

Američka turneja za Zeleno-žute nije samo nogomet, već je vodstvo kluba organiziralo i razne druge sadržaje za svoje nogometaše, između ostalog i odlazak na NBA utakmicu. – Uz sve te odlične uvjete imamo i ono što nije vezano uz nogomet. Svi smo bili oduševljeni u Phoenixu i na NBA utakmici i mogu reći da su svima nama ove pripreme jedno prekrasno iskustvo.[:]