[:hr]Novi glavni trener NK Istre 1961 je hrvatski stručnjak Marijo Tot rođen 2. lipnja 1972. godine u Županji. Posljednji klub kojeg je vodio bio je kineski Superligaš Changchun Yatai. Prethodno je bio trener Harbin Yitenga koji se također natjecao u kineskoj Super Ligi.

– Jako sam sretan i zadovoljan što sam preuzeo Istru 1961, klub koji u zadnje vrijeme pozitivno intrigira javnost u Istri i šire te u posljednje vrijeme ima velike planove. S moje točke gledišta to je klub koji zaista ima viziju, kako organizacijsku tako i stručnu. Imaju ideju kako žele napredovati i tu se naši planovi podudaraju. Kako im je cilj stručno ojačati, ja sam se našao u njihovim planovima i zbog toga nisam puno dvojio. Jedva čekam krenuti u posao, nadam se pozitivnoj priči i rezultatskom iskoraku koji će pratiti želje vlasnika. Od prvog dana priprema svi moji resursi će biti na dispoziciji klubu. Rekao je novi trener pulskog prvoligaša.

Naš klub nastavlja suradnju s Darkom Raić-Sudarom koji će preuzeti poziciju pomoćnog trenera u stručnom stožeru prve momčadi. Pomoćni trener rekao je par riječi. – Uzbuđen sam što ću imati priliku raditi s takvim stručnjakom kao što je Marijo Tot, osobom koju poznajem već dugo vremena i znam koliko će donijeti dobroga našem klubu. Siguran sam da je Marijov dolazak u NK Istru 1961 najbolje moguće rješenje za naš klub te se radujem nadolazećim izazovima u koje ćemo ući jači za jednog vrsnog stručnjaka.

Trenersku karijeru Marijo Tot započeo je u NK Brotnju iz Čitluka gdje je radio kao pomoćni trener, a nakon nekoliko godina je i samostalno preuzeo kormilo prve momčadi tog bosanskohercegovačkog kluba.

U sezoni 2010./11. većinu sezone Marijo Tot je odradio kao pomoćni trener Vahidu Halilhodžiću, trenutnom izborniku japanske reprezentacije, u GNK Dinamo. Zadnjih nekoliko kola Tot je preuzeo poziciju glavnog trenera zagrebačkog prvoligaša s kojim je iste sezone postao prvak Hrvatske te pobjednik Kupa Hrvatske. Svi treneri u Hrvatskoj ga jako dobro poznaju jer je jedan od najcjenjenijih predavača na UEFA-inoj Trenerskoj Akademiji pri HNS-u.

Gospodin Tot je u ostatku svoje trenerske karijere vodio klubove poput Lokomotive iz Zagreba i Kedah FA iz Malezije. Kao pomoćni trener radio je i u HNK Rijeci.

Našem novom treneru želimo uspješnu sezonu te sve najbolje u njegovom nadolazećem radu.

Foto: gol.dnevnik.hr[:]