[:hr]Novi član stručnog stožera NK Istre 1961 je mladi kondicijski trener, Zagrepčanin Luka Bašić. Iako mu je tek 27 godina, novi stručnjak u redovima pulskog prvoligaša ima velikog iskustva u radu s nogometnim ekipama te je u karijeri kao glavni kondicijski trener vodio prvoligaške momčadi iz Malezije i Rusije. Povodom dolaska u Istru 1961 smo porazgovarali s Lukom koji nam je nešto više rekao o sebi i ulozi koju ima u redovima Zeleno-žutih.

Završio sam kineziološki fakultet u Zagrebu gdje sam ujedno i igrao nogomet u NK Dubravi sve do svoje 23. godine. Vidio sam kako u nogometu neću dostići neke velike domete pa sam odlučio energiju i fokus u potpunosti preusmjeriti na studij i rad oko kondicijske pripreme. Rekao je Luka par riječi o sebi i nastavio. – Odmah nakon studija sam imao priliku raditi u Maleziji kao glavni kondicijski trener u jednom prvoligaškom klubu. Tamo sam proveo godinu dana i mogu reći da je to bilo jedno zanimljivo iskustvo. Nakon toga sam otišao u Rusiju u Terek Grozny gdje sam mijenjao svog mentora Zvonka Komesa. Tamo sam isto obavljao ulogu glavnog kondicijskog trenera te sam odradio ugovor od par mjeseci i nakon toga se vratio u Hrvatsku.

Upravo ga je njegov mentor Zvonko Komes po prvi put doveo u Pulu. Bilo je to krajem prošle godine kada je poznati stručnjak za kondicijsku pripremu stigao na Drosinu i održao predavanje trenerima iz škole nogometa pulskog prvoligaša. Nakon predavanja održan je i pokazni trening na kojem je Komesu asistirao upravo Luka. – Prvi kontakt s NK Istrom 1961 je bio na tom predavanju, ali sam i kasnije, tijekom priprema došao pomoći oko testiranja. Na kraju sam s klubom dogovorio suradnju i potpisao ugovor. Rekao je Luka i otkrio kako od ranije poznaje glavnog kondicijskog trenera Mira Petrića i fizioterapeuta Ljubomira Rnjaka. Kaže Bašić koji je otkrio kako je započeo suradnju s Komesom. – Imao sam priliku upoznati gospodina Komesa kada je radio u Dinamu. Inače je radio “vani” pa je bilo vrlo teško doći do njega, ali kada je stigao u Zagreb sam iskoristio priliku kako bih ga upoznao. Dolazio sam na njegove treninge, izmjenjivao iskustva i mišljenja i stvarno sam naučio puno od njega. Puno mi je pomogao i prilikom odlaska u Maleziju i Rusiju.

Bašić je u Pulu stigao kao pomoćnik glavnog kondicijskog trenera što mu je primarna funkcija u Istri 1961. – Ponajviše sam s prvom ekipom te pomažem kondicijskom treneru Petriću s kojim ujedno razmjenjujem ideje i programe, a pomažem mu i oko tehničkih stvari. Kako je i njemu Zvonko Komes mentor, slažu nam se ideje i filozofije rada. Bitno je imati i dobru komunikaciju, pogotovo prema glavnom treneru. Osim s prvom momčadi, imat ću i ulogu u školi nogometa gdje ću raditi individualne treninge oko kondicijski pripreme najtalentiranije djece.

Nekoliko riječi je naš novi kondicijski trener rekao i o Puli. – Jako lijepo je ovdje. Mali i miran grad. Radna okolina je isto super i stvarno nemam što loše reći. Klupske ambicije su tu, projekt mi se sviđa i vidim se u svemu tome. Na kraju bih samo pozdravio sve koji prate NK Istru 1961. Forza Istra![:]