[:hr]Poprilično mlaku utakmicu s malo prilika su u nedjelju popodne u Splitu odigrali nogometaši Splita i Istre 1961. Tijekom većeg djela susreta su momčadi bile izjednačene, ali su Zeleno-žuti ipak stigli do sretne pobjede u posljednjim sekundama utakmice kada je Gržan zabio za važan trobod.

Trener Tot nije mogao računati na kartoniranog Rocea i ozlijeđenog Ivušića, a iako se činilo da na raspolaganju neće biti ni Gržan, Šime se ipak uspio oporaviti i tako utakmicu početi s klupe. U ofenzivnoj liniji su umjesto standardnog dvojca zaigrali Kitanovski i Prelčec, a na stoperskoj poziciji Gojković umjesto Mitrevskog.

Momčadi su utakmicu počele pomalo rezervirano, možda i s pre više respekta za protivnika i malo rizika. Uvodni dio susreta je tako prošao uz uobičajeno ispitivanje snaga, a odnos snaga na terenu je tijekom prvih 45 minuta većinom ostao izjednačen. Iako su Zeleno-žuti imali veći posjed lopte, broj prilika i pokušaja je na obje strane bio malen.

Guste formacije i velika borba na sredini terena omogućile su momčadima tek nekoliko kontra i polu kontra koje su ostale nerealizirane. Najopasniju je u 10. minuti imao Solomon koji je ciljao nebranjeni kud gola Splita, ali je njegov udarac na kraju bio neprecizan. Bilježi se još tek neprecizan udarac Kitanovskog i propala odlična kontra koju je povukao Prelčec, ali ju je završio slabim dodavanjem.

S druge strane su domaći nogometaši svoje napade većinom završavali na 30-ak metara od gola Iveše pa su se stoga njihovi pokušaji bazirali na udarcima i ubačajima iz daljine. Bezuspješno su pokušali Tomičić i Pavlovski, ali nisu uspjeli iznenaditi Ivešu. Naš vratar je odlično intervenirao i na dubinsku loptu za Pešića kada je istrčao i glavom izbio loptu i tako otklonio potencijalnu opasnost.

U nastavak susreta Zeleno-žuti su ušli puno aktivnije i opasnije po golu Splita, a iako je prvu priliku imao Vasilj iz slobodnog udarca, nogometaši Istre 1961 su bili ti koji su konkretnije prijetili protivničkom golu. U 49. minuti se tako bilježi sjajna lopta Parackog koji je prebacio obranu Splita i u priliku gurnuo Prelčeca, ali je udarac našeg napadača bio neprecizan.

Par minuta kasnije je odličnu situaciju za gol imao Lucio koji je iz slobodnog udarca s ruba kaznenog prostora loptu poslao pored gola. U 59. minuti je[:]