[:hr]Nakon ozljede Iveše na samom otvaranju dvoboja 30. kola između Hajduka i Istre 1961 u Poljudu, na gol je nakon pet i pol mjeseci izbivanja stao mladi Ivan Brkić. Iako je primio tri pogotka, sljedeću utakmicu je zadržao svoj gol netaknutim, što nije bio slučaj sa sljedeće dvije kada je primio čak sedam. Poljuljano samopouzdanje je ipak vratio na utakmici s Dinamom na kojoj je primio nesretni pogodak, ali je odličnim reakcijama do kraja držao svoju momčad u utakmici. – Uvijek se nadamo nečemu protiv Dinama i mislim da bi bilo odlično da smo im uspjeli uzeti bod. Dobro smo se držali, ali smo na žalost dobili taj nesretan gol kada se lopta od stative odbila meni u nogu pa u mrežu. Mislim da je igra bila dobra, čvrsto smo se držali, bili smo zgusnuti iza i prijetili iz kontre. Rekao je Brkić u prošlotjednom susretu s Dinamom.

Sezonu je započeo na golu, ali je iz prve postave ispao nakon teškog poraza od Lokomotive u Zagrebu. Na jednu utakmicu se vratio među vratnice, protiv Zagreba u 15. kolu kada je obranjenim kaznenim udarcem u 90. minuti sačuvao bod Zeleno-žutima. Treći povratak u momčad uslijedio je nakon ozljede Iveše u Splitu. – Dugo nisam branio pa sam se iznenadno vratio protiv Hajduka. Na žalost, od tada sam dobio dosta golova, ali to je valjda trebalo biti tako. Te utakmice su mi malo poljuljale samopouzdanje, to moram priznati, ali sam ipak nakon Dinama malo bolji u glavi. Mislim da sam tu utakmicu odradio dobro i ako trener bude i dalje imao povjerenja u mene nadam se da će moje igre ići na bolje.

Istra 1961 se našla u teškoj situaciji. Od pogleda prema Osijeku i želje da se izbjegnu kvalifikacije, Zeleno-žuti su se u samo dva kola našli u situaciji da moraju strepiti i za pretposljednjom pozicijom. Nakon prošlog kola i poraza Zagreba od Slavena, kvalifikacije su ipak nadomak ruke. – Teška situacija. Mislim da je Gržan rekao za novine da je psiha jako teška stvar i to je stvarno tako. Čak 21 utakmicu nismo pobijedili i mi u utakmicu ulazimo s time u glavi. Onda kada primimo gol nas to jako poljulja, počnemo misliti da je zaostatak nedostižan pa se onda dogode porazi kao što su oni protiv Intera ili Zagreba. Imamo stvarno jako velik broj utakmica bez pobjede, a još i do Zagreba nismo bili dugo ni zabili. Sve to ima nešto svoje što nas iznutra dira i neovisno o tome koliko se mi trudili da to izbacimo, to nije nimalo lako.

Posljednju prvenstvenu domaću utakmicu će nogometaši Istre odigrati u nedjelju protiv Splita. – Dolazi nam Split i trebamo se dobro pripremiti za njih. Ovisno o utakmici Zagreba i Lokomotive nama će eventualno trebati taj jedan bod da osiguramo kvalifikacije. Međutim, mi ne smijemo razmišljati o bodu već o pobjedi jer si trebamo vratiti samopouzdanje, moramo dokazati da možemo i do kraja moramo odraditi sve kako treba i ostati u ligi jer je to najbitnije. Kaže Brkić i zaključuje. – Split je isto malo poljuljan, ali oni su dobra ekipa koju treba respektirati. Dolaze nam u goste i siguran sam da možemo uzeti minimalno bod, a uz veliku koncentraciju i zajedništvo možemo doći do pobjede.[:]