[:hr]Nakon gotovo četiri i pol godina Istra 1961 slavi u regnionalnom derbiju! U krasnoj atmosferi na Drosini pred nešto više od 2000 gledatelja Zeleno-žuti su zabili preko Puclina u 17. minuti, izdržali sve nalete favoriziranih gostiju i na kraju osvojili vrlo vrijedna tri boda.

Trener Raić-Sudar nije mogao računati na kartoniranog Hadžića te na bolesnog Prelčeca i Maružina koji se još vraća u pogon nakon ozlijede dok je povratnik Gotal utakmicu započeo na klupi.

Od prve minute su Riječani preuzeli kontrolu nad igrom i zagospodarili terenom. Međutim, defenzivno postavljeni Zeleno-žuti vrlo su dobro otklanjali sve opasnosti pred golom Ivušića. Ipak, prva prilika za Rijeku se dogodila već u 5. minuti kada je linijiski sudac poništio pogodak gostiju. Nova opasnost dogodila se u 16. minuti kada je udarac glavom Riječana završio pored gola. Odgovor Zeleno-žutih stigao je samo minutu kasnije. Ofosu se izborio za loptu pored Eleza, ušao u kazneni prostor i pronašao Puclina koji je preciznim udarcem loptu poslao iza leđa Sluge.

Iako su gosti imali veći posjed lopte, nogometaši Istre 1961 vrlo su dobro umrtvili igru pa se tako idućih 20-ak minuta na terenu nije događalo ništa značajnije. Kako su Riječani teško dolazili pred gol pokušavali su nešto više napraviti iz daljine, dvaput preko Gorgona, ali nije bilo preciznosti. Bez učinka su gosti bili i pred sami kraj prvog poluvremena kada su stvorili dvije izrazito opasne situacije. Ipak, Ivušić i požrtvovnost zadnje linije Zeleno-žutih osigurala je da Riječani ne stignu do poravnanja.

U nastavku susreta gledatelji su mogli gledati 45 minuta uzbudljive opasde gola domaćih nogometaša. Tako su Riječani nakon samo dvije minute igre u nastavku zamalo stigli do izjednačenja kada je Mišić iz slobodnog udarca savršeno ciljao gol, a Ivušić je vršcima prstiju skrenuo loptu u gredu. Novu priliku Rijeka je imala u 56. minuti kada je Črnic izbio sam pred Ivušićem, ali je vratar Zeleno-žutih obranio pokušaj Rijekinog napadača. U nastavku akcije Gavranović je uspio pucati, ali je Čuljak izbio loptu s linije.

Nogometaši Istre 1961 strpljivo su čekali priliku kako ugroziti gol Rijeke, a to im je pošlo za nogom u 70. minuti kada je Vojnović lijepo proigrao Puclina koji se sjurio prema golu gostiju, ali je njegova povratna lopta zapela u bloku. Bila je to jedina konkretnija situacija Istre u nastavku susreta koja se do kraja utakmice uspjela obraniti. Bezuspješno su Riječani prijetili preko Bradarića i Gorgona, ali nisu stigli do gola. Pred sami kraj utakmice Ivušić je “zakuhao” priliku za Rijeku kada mu je lopta ispala iz ruku i završila na nogu Gavranoviću. Međutim, požrtvovani Čuljak uspio je spasiti gol i izbiti loptu. To ipak nije bio kraj jer je Ivušić par sekundi prije kraja susreta zbog prigovora dobio drugi žuti karton pa je na njegovo mjesto na gol stao Mitrevski, ali srećom Risto nije imao intervencija jer je sudac svirao kraj čim se igra nastavila. Moglo je tada početi veliko slavlje na Drosini! Bravo dečki![:]