[:hr]Pioniri i kadeti Istre 1961 su prošlog tjedna odigrali utakmice drugog kola. Nakon ukupno četiri odigrane utakmice mladi Zeleno-žuti su upisali dvije pobjede i dva poraza. Juniori su pak u prvenstvo trebali krenuti prošlog vikenda, ali je utakmica odgođena pa će tako svoj prvi dvoboj imati u subotu u Šibeniku. Povodom početka natjecanja tri najstarija uzrasta škole nogometa smo porazgovarali s direktorom škole nogometa Istre 1961 Dragom Mamićem.

Odigrana su prva dva kola pionirske i kadetske lige. Kako ste vidjeli početak prvenstva ta dva uzrasta?

– Pioniri su pobijedili u prvoj utakmici, a u drugoj izgubili. Kadeti su pak odigrali suprotno pa su u prvom kolu poraženi, ali su u drugom kolu slavili kod Zadra. Za mene su utakmice mjerilo kako se radi na treninzima. Još se ekipiramo i na žalost zbog problema s terenima ne možemo raditi po programu po kojem bi htio raditi. Odigravali smo trening utakmice koje su ukazivale na neke slabosti pa je sada na nama da te slabosti kroz treninge ispravimo. Nadam se da će biti sve bolje i bolje.

A kako ispravljati slabosti mladih igrača kroz treninge kada se dogodi da po tri ekipe istovremeno treniraju na jednom terenu?

– Bile su velike vrućine ovog ljeta tako da nije bilo moguće raditi ujutro nakon 10 sati. Sada ćemo ipak imati jedan dulji period ujutro pa ćemo moći rasporediti treninge skroz do podne ili 1 sat. Kada počne škola ćemo pak imati jednu drugu vrstu problema jer će rasporedi u školama diktirati rasporede treninga. Sve sam zadovoljniji radom, a još sam zadovoljniji jer smo dobili i fitnes trenera za rad u školi nogometa. Uz pomoć team managera Eda Valjevca i svih trenera smo uveli jednu novu metodu rada u kojoj više trenera radi na treninzima svih dobnih skupina te se u manjim grupama bave i individualnim radom. Mogu primjerice istaknuti da smo za rad s napadačima angažirali Asima Šehića, a njegov rad već pokazuje rezultate. U vrlo kratkom vremenu se vidi dosta napretka u kretanju igrača i nekim drugim finesama.

Juniori počinju svoje prvenstvo ovog vikenda u Osijeku. Koja su očekivanja?

– Juniori su prošli tjedan trebali krenuti u novo prvenstvo, ali je dosta dečki bilo na maturalnom putovanju pa smo odgodili utakmicu. Prvo moramo vidjeti kako ćemo krenuti u prvenstvo, a mene najviše zanima vidjeti nivo obučenosti igrača u tehničko-taktičkim elementima. Na bazi toga ćemo raditi programe kojima ćemo korigirati nedostatke. Mi smo nakon kadetske utakmice prvog kola, koju su naši dečki ne samo izgubili nego odigrali dosta loše, posvetili više pažnja i već nakon tjedan dana su se vidjeli neki rezultate. Naravno da se ne može ništa preko noći jer nitko od nas nije mađioničar, ali s metodičkim radom, puno razgovora, teoretskim sastancima prije i poslije treninga i analizama utakmica sve se može napraviti na bolje. I bit će puno bolje.

Koliko ste zadovoljni s kompletnim radom škole nogometa od Vašeg dolaska?

– Glavni problem je u terenima. Tu sam kratko vrijeme i imam neke svoje kriterije koji su dosta rigorozni i na koje će se svi treneri u školi nogometa morati naviknuti. Strategija kluba je stvoriti što više igrača iz ove regije i da igraju za prvu ekipu. Ja sam ta spužva koja od vodstva kluba upija vodu i kasnije kroz svoje programe i vizije plasira trenerima koji moraju to slijepo slijediti. Bitan je timski rad i bitno je vidjeti jesu li treneri spremni za takvu vrstu rada.[:]