[:hr]U svjetlu novonastale situacije u Istri 1961 i smijene trenera prve momčadi Istre 1961, direktor Michael Glover održao je konferenciju za medije na kojoj je odgovarao na mnogobrojna pitanja novinara.

Možete li reći razloge smijene trenera Pamića?

– Ne želim ulaziti u detalje jer to tretiram kao privatnu stvar između mene i Pamića, ali mogu reći da je bilo značajnih razlika u mišljenjima. Ne samo pravca u kojem smo išli, nego i načina kako ćemo doći do tamo. Moji osobni zahtjevi prema Pamiću su bili iznad onoga što je on bio spreman prihvatiti.

Kako to da su se do nedavno iz kluba odašiljale pozitivne informacije, a onda je od jednom došlo do toga da nije bilo komunikacije između trenera i uprave?

– Prvo moram reći da ne gledam na razmimoilaženje mišljenja kao na osobnu stvar ili na stvar sviđa li mi se netko ili ne. Uživao sam u razgovorima s Pamićem od kada sam došao i trudio sam se tretirati ga s poštovanjem i tako prihvaćao njegovu ulogu i značaj za organizaciju. Došlo je do trenutka kada sam osjećao da umjesto da postanemo bliži mi smo se sve više razilazili. Kada sam inzistirao da Pamić napravi određene promjene da bude bliže mom shvaćanju kako organizacija treba funkcionirati, on nije bio spreman to napraviti. Smatram i da su neke izjave u medijima koje su njemu prišivene bile netočne. Prihvaćam da se mediji mogu osloniti do određenog stupnja na pretpostavku da ako dobiju informaciju od trenera da postoji i razlog zašto je ta informacija rečena. Ako je ta informacija stvarno bila raširena od trenera Pamića, ona je netočna, neprikladna i štetna za ugled kluba. To za nas nije prikladno ponašanje trenera. Neovisno o tome, rekao bih da svaka organizacija koja želi biti uspješna mora imati zajedničku filozofiju i jasno definirane procedure kako doći do ispunjenja svoje vizije. Za to treba puno discipline za koju smatram da je nedostajala.

Je li klub dužan treneru Pamiću i pomoćnim trenerima?

– Pitanje što će treneri dobiti ili neće dobiti je jedno interno klupsko pitanje. Pitanje je li se nešto duguje određenom treneru ili ne je isto tako privatno pitanje. Gledam na to kao na osobnu stvar između kluba i trenera. Izabere li on razgovarati o svojim osobnim stvarima u javnosti, sigurno je slobodan to činiti. S moje perspektive na poštivanje povjerljivosti gledam kao na integritet ovog kluba, sve dok Pamić ne odluči drugačije. Želim reći i da su financijski podaci svakog zaposlenika privatne stvari

Je li smjena bila uvjetovana porazom od Hajduka?

– Ne, uopće. Poraz od Hajduka je za mene bio bitan samo zato što je bio dodatni dokaz da nije postojao proces kojim bi se iz tjedna u tjedan povećala mogućnost uspjeha. Na ovom nivou profesionalne igre ne možete igrati jedan tjedan dobru utakmicu, a sljedeći tjedan biti ponižen. To nazivam srećom, a ne pripremom. Mi nismo organizacija koja se želi voditi srećom, bez obzira je li ta sreća dobra ili loša.

Je li istina da ste tražili od trenera Pamića da vam pokaže početne postave?

– Tražio sam od trenera da mi pokaže postavu prije svake utakmice. Nevjerojatno mi je da trener nema nikakvu ideju o postavi dan nakon zadnje utakmice. Kako je uopće moguće pripremiti se za utakmicu unutar četiri ili pet dana, a ne imati nikakvu ideju kako postaviti momčad i koje igrače poslati na teren. To je ta vrsta nediscipline o kojoj sam pričao. Očekujem da će mi trener Rubčić moći reći koga očekuje u početnoj postavi za nadolazeću utakmicu.

Je li se duguje novac igračima?

– Konkretno ne dugujemo igračima niti jednu kunu. Nalazim se u situaciji gdje moram razgovarati o tim stvarima, a to je za mene frustrirajući proces. Zašto? Kada smo ušli u klub dugovalo se igračima četiri plaće. Uz to, imali smo situaciju gdje su igrači slali nove fakture pa su se stvarale nove obveze prema njima. Uzmu li se u obzir i igrači koji su prije našeg dolaska bili ovdje i oni od njih koji su ostali, dali smo osam plaća u četiri mjeseca. Da smo im dali sedam plaća onda bi odgovor na vaše pitanje bilo da im dugujemo plaću. Tada bi mediji bili puni o tome kako se duguje igračima. Umjesto da se sada piše da je NK Istre 1961 napravila odličan posao i počistila nered prijašnje vlasničke strukture. Stvar je da je pitanje puno kompleksnije od toga dugujemo li jednu plaću ili ne. Kako bih mogao objasniti cijelu priču moram razgovarati o financijskim i osobnim stvarima koje nisu za javnost. Mogu reći da smo 100% posvećeni da se prema igračima ponašamo korektno i da budu plaćeni na vrijeme. Zaposlenici kluba su plaćeni na vrijeme od kada smo došli u klub. Platili smo ogromnu svotu novaca dobavljačima kojima se nekima dugovalo po dvije do tri godine obaveza. Svaki dan dobivamo nove račune od dobavljača za stvari koje su napravljene u siječnju 2015., a gdje i ljudi traže uplatu na osnovu riječi dane od strane prijašnje uprave. Neovisno o tome radimo najbolje što možemo da ispoštujemo sve te obaveze.

Je li istina da ste treneru Pamiću dali popis od šest ili sedam igrača koje ne smije stavljati u igru kako bi raskinuli ugovor s njima?

– Kao prvo bih rekao da sam imao puno razgovora s Pamićem za koje smatram da su trebali ostati u prostoriji u kojoj smo to pričali. Ti razgovori uključuju i evaluaciju igrača i uključuju i razgovore o tome na koje igrače računamo dugoročno, a na koje ne. Svaki igrač ima svoj ugovor na kojemu pišu njihova prava, a ja svaki dan moram raditi poslovne odluke o tome što je najbolje za uspješno poslovanje kluba. Pokušali smo imati iskren i otvoren dijalog sa svim igračima kako bi oni znali gdje ih vidimo u klubu. Bilo bi totalno neprikladno razgovarati o imenima i pričanje u javnosti o tome je nepoštivanje igrača. Svi koji poznaju Pamića znaju da je osoba koja govori otvoreno o onome što misli i nema igrača u klubu o kojem meni nije otvoreno pričao. Bilo bi u potpunosti neprikladno od mene da sada pričam o tome što je rekao o igračima. Bilo bi to neprikladno prema samim igračima.

Jeste li kontaktirali Igora Štimca? Izjavio je da jeste.

– Ne, nismo ga kontaktirali i nikome iz kluba nisam dao instrukcije da to odradi. Unutar profesionalnog nogometa svaki dan nailazite na kolege s kojima se stalno vode razgovori. Znam tko je pričao s njim i o čemu se pričalo, a znam i da je to bio ležeran i prijateljski razgovor. U ležernom tonu se pričalo i o tome bi li postojao interes za trenersku poziciju. Na kraju se to nekako pojavilo u medijima. Mogu reći sa 100% sigurnošću da on nije bio i neće biti uzet u obzir za trenera, bez ikakvog manjka poštovanja prema njemu.

Imate li suženi popis mogućih novih trenera? Je li postoji opcija da Robert Rubčić nastavi biti trener pobijedi li protiv Osijeka.

– Pobjeda protiv Osijeka uopće neće imati utjecaj na Rubčićevu poziciju kao trenera. Mislim da je Robert izvrstan izbor za situaciju u kojoj se nalazimo i isto tako mislim da će odraditi svoju ulogu dok ne pronađemo novog trenera. Robert ima za mene veliku vrijednost kao sportski direktor i želim ga vratiti što je prije moguće na tu poziciju. Ako treba ostati na trenerskoj poziciji jedan ili tri mjeseca pa i cijelu sezonu, onda će to biti tako. Nećemo žuriti i tražiti brzu, već pravu zamjenu. U ovom trenutku nemam suženu listu jer nisam planirao otpustiti Pamića. Rekao sam mu da ću mu dati pravu šansu da se pokaže i to sam iskreno mislio. Ne bi bilo konzistentno za mene da sam mu to obećao, a istovremeno tražio zamjenu.[:us]Executive Director Michael Glover said, “NK Istra has an obligation to its fans to field the most competitive team possible and one that plays a style of football that is pleasing to watch and represents the highest standard of play. The team and the organization must also represent the best of the community in terms of how each individual carries himself on and off the field.

Ultimately, the club’s success will only be achieved by embracing an organizational culture where input from all parties is welcomed and valued, where there is a willingness to participate in a free flow of information, goals are clear and consistent, and there is a high degree of respect and accountability. While the head of each department of the organization must be free to make certain decisions regarding his or her area of responsibility, there must be free and open interdepartmental discussions in order to arrive at the best decisions for the organization as a whole. These internal discussions must not be considered an invasion of turf, and must remain private.

Teams that consistently perform at the highest levels are able to come together and are unified across the organization – staff, players, coaches, management and ownership. When everyone is on the same page, trust develops and teams can grow and succeed together. Unfortunately, there has been a failure to embrace this culture by the head coach within our organization. To ensure that NK Istra 1961 can continue to grow and succeed, we have decided that a change in the head coaching position is required. Days like today are difficult, but necessary for us to achieve our goals and fulfill our commitment to our fans. I appreciate the contributions that Coach Pamic made to our organization and wish him well in the future.

As a result of the decision to replace Coach Pamic, Sporting Director Robert Rubcic will immediately take over the coaching duties on an interim basis. The ownership group and our management team at NK Istra will immediately begin an international search for a permanent coach and we will undertake that responsibility diligently so as to find the very best candidate to lead our club.  In the meantime, I have every confidence in Robert as we strive to play a brand of football that will make all Istrians proud; one that will propel us into the Europa League where we intend to play for years to come.”

Michael Glover
Executive Director
NK Istra[:]