[:hr]Polako se bliži kraj slovenskog djela priprema za nogometaše Istre 1961. Dečki su u posljednjih pet dana odradili tri jake utakmice , naporno trenirali i spremali se za sezonu koja počinje za manje od dva tjedna. Trener Raić-Sudar zadovoljan je odrađenim, što je i normalno pošto je njegova momčad radila na vrlo visokom nivou i odigrali tri odlične utakmice. Stoga je nešto lakša nedjelja za naše nogometaše u potpunosti zaslužena. “Pošto smo u četiri dana odigrali tri utakmice na našem planu i programu je bio lagani trening. Oni koji su igrali veću minutažu protiv Zoryje su odradili rekuperacijski trening, a ostali dečki nešto jači. Tako će biti i u sljedeća tri dana u kojima ćemo odigrati još dvije utakmice.” Rekao je trener koji je svojim igračima dao slobodno nedjeljno poslijepodne. Veći dio ekipe se stoga spustio žičarom na dno planine gdje ih je čekao autobus koji ih je poveo u Maribor. Pomalo uspavani grad nije ponudio puno, ali dovoljno da se sjedne na terasu lijepog mariborskog trga, popije kavica i malo odmori glava od rutine pripremnog razdoblja. Trener je isto iskoristio priliku i s momčadi se spustio u grad, zadovoljan dosad učinjenim. “U svakom slučaju sam zadovoljan, pogotovo kada se sjetim početka priprema i problema oko odlaska igrača. Iako su neki dečki u došli, nastojim dovesti još par igrača kako bi popunili praznine, praktički po jednog za svaku liniju. Vidi se napredak, igrači rade odlično i to sam im rekao na sastanku. Na posljednjim utakmicama su se odlično nosili s ekipama koje su po kvaliteti, ne trebamo se lagati, zasigurno ispred nas. Ipak, ovi rezultati nas ne smiju ponijeti da si umislimo nešto. Mi smo ekipa koja svaku utakmicu mora biti maksimalno koncentrirana, koja može pobijediti svakoga, ali možemo i izgubiti od svakoga. Zato se nadam se da ćemo s tim novim dečkima dobiti tu željenu kvalitetu.

Trener do početka prvenstva ima još malo manje od dva tjedna u kojima će pokušati što bolje uigrati momčad, ali i uklopiti nove igrače i vratiti ih u formu. Posla ima preko glave. “Zadovoljan jesam, ali nismo ni blizu gotovi i pred nama je još puno posla. Zato u ovih desetak dana do prvenstva se moramo maksimalno spremiti za prvo kolo i gostovanje kod Dinama.” Jedan od igrača koji je popunio prazninu koju je trener spominjao je Ivan Matyazh, ukrajinski napadač koji je u svom prvom nastupu upisao asistenciju. “Već sam ga pratio neko vrijeme, ali uživo sam ga prvi put vidio u subotu. Vidi se da nije spreman i da nije prošao pripreme kao ostali dečki pa će zato raditi po posebnom programu kako bi se što prije vratio u formu. Vidi se da je iskusan igrač i da zna igrati, jako dobar je u skoku i može dobro zadržati loptu, tako da su prvi utisci dobri, ali ipak nam treba malo više vremena kako bi se bolje upoznali.” Jak u skoku trebao bi biti, barem tako visina sugerira, stoper Christian Bubalović koji se u nedjelju priključio ekipi. “Dobio sam dobre preporuke za njega, ali sam rekao da ga prvo želim vidjeti na što je pristao i zbog toga mi je jako drago jer je to dobar pokazatelj. Raspitao sam se oko njega i kod trenera Dražena Beseka koji ga je trenirao u Birkirkari i koji mi ga je pohvalio. Kako bilo, vidjet ću ga protiv Rudara.

Osim Bubalovića, na probi je i Dejan Maksimović koji je nastupao na obje posljednje utakmice Zeleno-žutih protiv Cluja i Zorye. “Kao i Matyazh, ni on nije došao fizički spreman. Ono što sam vidio, a pogotovo u prvoj utakmici, me zadovoljilo. Vidi se da zna igrati, ima taj “vic”, dobro drži loptu i ima dobar dribling. Mislim da nam može pomoći, samo se treba spremiti.

Zeleno-žuti će do kraja slovenskog djela priprema odigrati još dvije utakmice, u ponedjeljak protiv Rudara iz Velenja i u srijedu protiv Poltave. “Protiv Rudara će zaigrati dečki koji su manje igrali, a zato ću s njima na jutarnjem treningu raditi na taktici i pripremi utakmice dok će ostali odraditi normalan trening.“[:]