[:hr]NK Istra 1961 s velikim zadovoljstvom objavljuje da će Darko Raić-Sudar od 1. lipnja 2017. biti novi trener prve momčadi NK Istra 1961. Pomoćni trener prve momčadi će biti Nenad Basta. Službeno predstavljanje novog trenera prve momčadi Raić-Sudara i pomoćnog trenera Baste biti će na konferenciji za medije koja će se održati 8. lipnja 2017. te na kojoj će novi stručni stožer odgovarati na pitanja predstavnika medija. U međuvremenu će stručni stožer započeti s pripremama za novu sezonu i pronalaskom novih igrača koji će se priključiti momčadi.

Potraga za novim trenerom prve momčadi NK Istre 1961 tako je brzo završila, mjesto je preuzeo dosadašnji pomoćni trener Darko Raić-Sudar. Uprava Istre 1961 je tako odlučila priliku dati mladom treneru koji je stasao u redovima pulskog prvoligaša, prvo kao trener u školi nogometa, a zatim kao pomoćni trener i na kraju kao glavni trener prve momčadi.

– Itekako sam zadovoljan što mogu pružiti zasluženu priliku Darku Raić-Sudar na poziciji prvog trenera NK Istre 1961. Rekao je izvršni direktor NK Istre 1961 Michael Glover i nastavio. – U prošlosti je Darko već bio zainteresiran za poziciju glavnog trenera, ali tada sam bio mišljenja da nije u mogućnosti prihvatiti sve izazove koje to mjesto nosi te mu iznio svoje razmišljanje da se treba nastaviti razvijati kao trener i na neki način ga izazvao da napreduje. Prihvatio je izazov i jako napredovao u posljednjih godinu dana te sada nemam nikakvih sumnji da može pozitivno nastaviti graditi na temeljima koje su postavili Goran Tomić i Marijo Tot i pokrenuti uzlet prema višim dostignućima od impresivnog osvojenog šestog mjesta ove sezone. Smatram da je Istrina budućnost svijetla.

Raić-Sudar je momčad vodio u dva navrata, krajem prve polusezone privremeno je naslijedio Gorana Tomića i u tri utakmice osvojio jedan bod (Inter 2:2, Osijek 1:3, Rijeka 0:1), a krajem ove polusezone je naslijedio Marija Tota i u dvije utakmice protiv Splita i Intera osvojio svih šest bodova.

– To je veliki izazov za mene. Prije sam bio pomoćni ili privremeni trener, ali ovo sada je nešto sasvim drugo. Sada trebamo vidjeti na koje igrače možemo računati i koje pozicije moramo popuniti. To je jako bitno i moramo to odraditi što prije, a ako to odradimo kako treba onda će kasnije biti puno lakše. Rekao je novi trener i nadodao. – Na neki način prednost za mene je da sam već dugo ovdje i da poznajem sve ove igrače. Jasno mi je kako će i ova sezona biti vrlo zahtjevna i teška i zato ne smijemo pogriješiti u selekciji igrača. Malo je vremena, a puno posla. Znamo koji igrači nam ostaju i samo treba nadograditi momčad. Ako to uspijemo bit će nam puno lakše.

Raić-Sudar je dobar dio svoje igračke karijere proveo u Istri 1961 gdje je i završio karijeru 2008. godine. – Treba biti realan i pošten i reći da nije mala stvar da ti netko ponudi biti trener u Prvoj ligi u kojoj ima samo deset trenerskih mjesta. U srijedu moramo u Zagreb na osvježavanje licenci i kada se dođe tamo se vidi koliko je to trenera, puna dvorana ljudi. Dobiti priliku biti jedan od deset trenera u prvoj ligi je za mene privilegija, nešto posebno. Uz to ide i velika odgovornost jer je Pula moj grad, tu mi je obitelj, tu živim i ostat ću živjeti. Zbog svega toga je biti trener ovdje je za mene nešto posebno i drugačije. Kaže trener koji se zahvalio direktoru Gloveru koji mu je pružio sjajnu priliku da se pokaže u trenerskom svijetu. – Svakako se zahvaljujem direktoru Gloveru koji mi je dao priliku. Ja sam direktoru još zimus rekao da sam zainteresiran postati trener, ali on je ipak odlučio dovesti drugoga i ja sam to prihvatio. Sada kad smo razgovarali me pitao jesam li još uvijek zainteresiran, a ja sam mu pozitivno odgovorio. Zahvaljujem mu se na prilici jer stvarno nije mala stvar da ti netko ponudi da budeš trener u prvoj ligi. Moram maksimalno iskoristiti ovu priliku i pokušati napraviti bolje od ovog što imamo danas.

Pripreme će, prema riječima novog trenera, započeti u subotu 10. lipnja poslijepodnevnim treningom. Momčad će uvodni dio i početna testiranja odraditi u Puli, a zatim će na nekoliko dana preseliti u Umag. Glavni dio priprema će pak Zeleno-žuti odraditi u Sloveniji. – Imamo 36, 37 dana do početka prvenstva, a kako je mala pauza, onda će to biti sasvim dovoljno za odraditi kvalitetne pripreme.[:]