[:hr]Pomalo u sjeni događanja oko seniorskog pogona te prvoligaških ekipa pionira, kadeta i juniora, najmlađi uzrasti iz škole nogometa Istre 1961 se pripremaju za novu natjecateljsku sezonu. Klinci su počeli s pripremama krajem srpnja i početkom kolovoza, a nove sezone kreću već ovog tjedna. Prvi će u novo prvenstvo krenuti U-10 trenera Devovića, dok je početak novih sezona za curice U-11 te U-13 i U-14 prebačen za sljedeći tjedan pošto su protivničke ekipe tražile odgode. Stoga smo povodom početka nove sezone porazgovarali s trenerima nekih od ekipa.

Prva će u sezonu od naših mlađih uzrasta ući ekipa U-10 koja u nedjelju u 11:00 sati na Drosini igra protiv Istre-Pule. Radi se o drugoj ekipi U-11 za koju igraju mlađi igrači koji se natječu u ligi Jug B. Prošle sezone ta je ekipa odigrala savršenu sezonu i osvojila prvenstvo. – Nova sezona, nova generacija. Ja sam ostao na istoj poziciji trenera U-10, a sada su mi došli klinci koji su prošle sezone igrali za U-9 i koje je trenirao Kristijan Dadić. Ekipu smo nadopunili s još par igrača, a i ove sezone ćemo igrati istu ligu kao i prošle. Kaže Devović i nadodaje. – U sezonu krećemo u nedjelju i odmah u prvom kolu igramo derbi s Istrom-Pulom. Prošle sezone sam imao odličnu generaciju, a stiže mi isto jako dobra generacija u kojoj ima dosta kvalitetnih igrača i potencijala.

Devović je par riječi rekao i o netom završenim pripremama. – Pripreme smo započeli 1. kolovoza i trenirali smo tri puta tjedno. Odigrali smo nešto međusobnih utakmica, protiv naše U-11 ekipe te protiv Uljanika. Odradili smo sve što je bilo po planu i programu i to je najbitnije. Rekao je Devović.

Novost ove sezone u školi nogometa Istre 1961 je ekipa U-12. Nova momčad pokrenuta je kako bi klinci još jednu godinu stasali i navikavali se na veliki teren prije ulaska u ekipu U-13. Novu generaciju vodit će trener Saša Peršić, a premijernu sezonu igrat će u drugoj Jedinstvenoj pionirskoj ligi Istre gdje će igrati protiv Mladosti iz Rovinjskog sela, druge ekipe Rudara, Višnja, Petrovije, Barbana, Jedinstva i Vodnjana. – Ušli smo u peti tjedan priprema i sve ide prema planu. Za sada imam dvadeset igrača, a uz dečke iz prošlosezonske U-11 ekipe su se priključila i dva igrača iz Uljanika. Trenirali smo pet puta tjedno i igrali utakmice, klinci su dobro trenirali i sve je prošlo odlično. Kaže trener Saša Peršić i nastavlja. – Odigrali smo nešto pripremnih utakmica, većinom protiv starijih U-13 pionira pošto smo teško nalazili protivnike. Igrali smo i protiv jedne kanadske ekipe protiv koje smo igrali na pola terena jer oni inače tako igraju do uzrasta U-12. Njihov trener, bivši igrač Zagreba i Hajduka Antonio Franja, mi je pričao kako u Hrvatskoj klinci puno više razumiju nogomet i kako nogometno reagiraju na određene situacije na terenu za razliku od njihovih kanadskih vršnjaka. Otkrio je Peršić jednu zanimljivost.

Trener Peršić rekao je i kako će određeni igrači iz ove ekipe igrati i za onu stariju. – Najtalentiranija djeca će igrati za stariju ekipu U-13 gdje će za njih biti nešto veći izazov, dok će ostali igrati s ovom ekipom i stasati i napredovati za sljedeću sezonu. Kaže trener koji će u novu sezonu ući 9. rujna u Barbanu.

Za kraj nekoliko nam je riječi rekao i Nenad Glušica, trener koji je prošle sezone vodio cure U-15, a od ove ekipu U-11. – Počeli smo s pripremam početkom kolovoza i radili smo tri puta tjedno uz utakmice tijekom vikenda. Mogu reći kako sam itekako zadovoljan s ovom ekipom i kako su klinci radili na treningu. Pred nama su sada završni treninzi i zadnja utakmica na pripremama. Rekao je Glušica i nadodao. – Pošto su većinom ostale ekipe kasnije od nas kretale s treninzima, tako smo se morali snaći i većinom igrati međusobne trening utakmice. To srećom meni nije bio problem pošto imam u ekipi dovoljno igrača. Uz to igrali smo i s našom U-10 ekipom i Uljanikom, a u planu nam je još ta jedna utakmica ovog vikenda.

Prošle sezone je U-10 ekipa uvjerljivo osvojila prvo mjesto u svojoj ligi, a sada se ti isti igrači u novoj ekipi okreću novim izazovima s novim trenerom. – Dobio sam iznimno talentiranu generaciju koja je prošlu sezonu osvojila drugu U-11 ligu gdje je nastupala kao mlađa ekipa u konkurenciji s U-11. Dobro rade i zato očekujem slične uspjehe i ove godine, kako u prvenstvu, tako i na turnirima na koje planiramo ići. Zaključio je Glušica.

Od ostalih momčadi U-13 trenera Krajnca i U-14 trenera Lasića u prvenstvo kreću 9. rujna u Rovinju kada će igrati utakmice 2. kolo pionirske lige riječke regije, U-9 trenera Dadića s U-11 kreću 10. rujna protiv Rudara u Labinu, curice U-11 trenera Šehića isti dan protiv druge momčadi Istre-Pule, dok kadetkinje koje vodi trener Buždon bi u kadetsku ligu Hrvatske trebale krenuti početkom listopada.

Svim našim trenerima, curicama i dječacima želimo puno sreće i uspjeha u novoj sezoni.[:]