[:hr]Bez golova je završila prva utakmica na američkom djelu priprema za nogometaše Istre 1961. U čvrsto i zanimljivoj utakmici nišanske sprave obiju momčadi nisu bile na nivou, pogotovo one Zeleno-žutih koji su stvorili niz odličnih gol prilika od kojih nisu uspjeli iskoristiti niti jednu. Protivnik, MLS ligaš Real Salt Lake pokazao se kao dobar sparing partner za naše dečke koji su nadigrali Amerikance i većim djelom utakmice vodili glavnu riječ na terenu.

Utakmica se igrala na trećine, a u svakoj trećini su Amerikanci promijenili kompletnu postavu. Trener Tot je pak prvu promjenu napravio nakon druge trećine kada je u igru uveo osam igrača, ostavivši na terenu iz prve postave samo Miloša i Bertošu. Utakmicu nisu odigrali Bouhna zbog ozljede, Stepčić jer je osjetio bol u koljenu i Gržan zbog želučanih tegoba.

Trener Tot je svoju momčad postavio u formaciji 4-2-3-1 s Brkićem na golu, Milošem, Žižićem, Mitrevskim i Bertošom u zadnjoj liniji, Puclinom i Parackim u vezi, te Burićem, Lucijom i Roceom iza isturenog Solomona. Upravo je Solomon bio prvi koji se našao u situaciji pred golom protivnika kada ipak za milimetar nije stigao na jednu dubinsku loptu Bertoše. Sljedeća prilika stigla je samo minutu kasnije na drugoj strani. Burić je tada presjekao jednu loptu i povukao kontru, dodao za Lucija, ali je Brazilac pucao slabo, u blok. U nastavku akcije je Puclin iz neloše pozicije poslao loptu preko gola.

Aktivna igra Istre nastavila se i dalje, a ovaj put se u prilici našao Solomon. Opet je Burić povukao kontru, ali je i ovaj put udarac završio u bloku. U 22. minuti su Zeleno-žuti uzaludno tražili kazneni udarac kada je Lucio srušen u kaznenom prostoru Reala, a vrlo slabi sudac ostao je nijem. Pressing Istre doveo je do još dvije dobre prilike. U 25. minuti je u skoku najviši bio Solomon, ali je loptu poslao pored gola. U posljednjim sekundama prve trećine Paracki je proigrao Lucija, ali je naš Brazilac još jednom slabo reagirao i loptu poslao u ruke vrataru. Nogometaši Reala su pak prvoj trećini pokazali vrlo malo i tek su jednom uspjeli zapucati po golu Brkića, bezopasno s 20-ak metara.

U drugoj trećini je trener Reala na teren poslao kompletno novu postavu koja je, svježa, nadtrčala Zeleno-žute kojima su noge bile teške od treninga i puta u Phoenixu. Međutim, iako uz većom količinom trke i energije, Amerikanci ipak nisu uspjeli ni blizu nadigrati naše nogometaše koji su vrlo dobro parirali protivničkim napadima. Igra se preselila na sredinu terena pa su tako obje momčadi u drugih 30 minuta stvorile tek po jednu priliku. Za Puležane je pucao Bertoša u 33. minuti iz vrlo dobre pozicije, dok su Amerikanci najbolju priliku na utakmici zapucali u 44. minuti kada su nakon faula na Parackim i opasne kontre “3 na 2” pucalo pored gola.

U posljednjoj trećini utakmice je trener Tot na travnjak poslao osam novih igrača koji su unijeli puno živosti i trke u igri Istre 1961. Često su borbu na sredini terena dobivali naši nogometaši koji su pokušavali napraviti nešto više preko isturenih Ljubanovića i Albadavvija te ubačajima sa strane, prevenstveno Miloša. Pogotku su najbliži bili u 85. minuti kada je Miloš ubacio za Ljubanovića koji je na drugoj stativi glavom loptu poslao pored gola. Iz kornera koji je uslijedio je nastala velika gužva pred golom Reala, pucali su Ljubanović, Pavić i Gojković, ali na žalost nije bilo preciznosti.


FC Real Salt Lake – NK Istra 1961 0:0

CASA GRANDE – Prijateljska utakmica, 28.1.2017., 11:00.
Gledatelja: 70

Istra 1961:

1. i 2. trećina: Brkić (od 31. Ivušić), Miloš, Žižić, Mitrevski, Bertoša, Puclin, Paracki, Burić, Lucio, Roce, Solomon.

3. trećina: Iveša, Medić, Gojković, Bertoša, Pavić, Urošević, Ailton, Miloš, Albadavvi, Prelčec, Ljubanović.

Real Salt Lake:

1. trećina: Vanoekel, Phillips, Schuler, Maund, Wingert, Leal, Holness, Plata, Hernandez, Velasco, Movsisyan.

2. trećina: Fernandez, Acosta, Horst, Glad, Beltran, Mulholland, Sunny, Saucedo, Silva, Allen, Barrett.

3. trećina: Punta, Lachowecki, Schmidt, Orozco, DUnk, Brody, Besler, Ramirez, Lennon, Haber, Hoffman.[:]