[:hr]Renato Escobar Baruffi vezni je igrač koji je na polusezoni stigao u Istru 1961 na posudbi iz turskog Genclerbirligija i koji je u prošlom kolu postigao svoj prvi gol u zeleno-žutom dresu. Povodom svog prvijenca te gostovanja Hajduka predstavio se kratko pulskoj publici na konferenciji za medije koja je održana u ponedjeljak na Drosini.

– Zaista sam sjajno primljen, kako od suigrača, tako i od stručnog stožera te bi se i ovom prilikom zahvalio na prilici koju sam dobio kako bi pokazao sve što znam. Vodim dosta povučeni život pa nisam upoznao ljude van kluba, a tek sam par puta sa suprugom išao navečer vani nešto pojesti. Najviše mi nedostaje moja obitelj. Rekao je Baruffi i pojasnio kako je dobio nadimak Bady. – U Brazilu imamo po par imena i prezimena pa si uzmemo nadimke ovisno o primjerice članovima obitelji ili od kuda dolazimo. U mom slučaju nadimak sam dobio po gradu gdje sam rođen.

U karijeri je nastupao za niz brazilskih klubova, dok je u Europi igrao u Turskoj i Hrvatskoj i kako kaže, u Europi se više pažnje posvećuje taktici, dok u Brazilu tehnici. – Većinom se danas u svijetu igra “fizički” nogomet. U Brazilu primjerice ima puno više otvorenog prostora, a igra se više bazira na tehniku i individualca. U Europi se više pažnje posvećuje taktici, postavljanju momčadi na teren i zatvaranju prostora. Rekao je Bady koji je u dresu Istre 1961 odigrao devet utakmica u nizu, odnosno protiv svih klubova u ligi. – Meni je svaki protivnik isti i svaka sljedeća utakmica je najteža utakmica. Zato ne bih izdvojio niti jedan klub. Što se igrača tiče, za oko su mi svakako zapeli Heber i Soudani. Iskreno, nisam znao ništa o Hrvatskoj niti Istri kada sam dolazio.

za Badyjem je duga stanka u kojoj je izgubio kontinuitet utakmica. Međutim, u posljednje vrijeme se izborio za mjesto u momčadi, a samim time i forma vidljivo raste. – Želja svakog igrača je igrati u kontinuitetu. Tako sam i ja, da dođem do toga, na svakom treningu išao maksimalno kako bi uvijek bio u formi i kako bi bio spreman uskočiti kada zatreba. Sada sam u kontinuitetu utakmica, mislim da igramo sve bolje i jasno je da je cilj završiti sezonu najbolje moguće. Trenutno ne razmišljam o budućnosti već mi je jedina i glavna briga Istra 1961 i kako odigrati što bolje. Zaključio je Bady.

Prevoditeljev djed bivši igrač Milana i Triestine

Svakako je zanimljivo spomenuti kako je na konferenciji za medije prevoditelj našem Brazilcu bio Roberto Ostroman. Puležan kojemu je djed Rudi bio nogometaš, a u karijeri je nastupao za pulsku Ederu, Triestinu, Milan, Cagliari i Grion. Ostroman je najdublji trag pustio u Milanu gdje je četiri sezone u 73 utakmice zabio 24 pogotka.

IMG_3323[:]