[:hr]Pripreme naših pionira i kadeta koji se natječu u prvoj ligi u punom su jeku. Dečki rade vrlo naporno, odrađuju zahtjevne pripreme i nerijetko dvaput dnevno borave na Drosini. U četvrtak su pak igrali pripremne utakmice u Kopru pa smo iskoristili priliku kako bi porazgovarali s njihovim trenerima koji će ove sezone pokušati sa svojim momčadima napraviti još bolji rezultat nego onaj vrlo dobri prošlogodišnji.

Pioniri trenera Bošca u dosadašnjem djelu priprema su uz Koper igrali i protiv Manchester Cityja, dok će u nedjelju nastupati protiv Rijeke. Nešto više o samim pripremama nam je rekao upravo trener kadeta Dalibor Božac. – Na početku priprema smo imali 35 igrača, ali smo taj broj smanjili na 27. To je međutim pre više jer će nam za sezonu biti i više nego dovoljno 20 igrača i dva vratara. Vjerojatno bi bilo dosta nezadovoljnih pošto bi manje igrali pa zato smatram da je bolje za njih da odu u neki drugi klub gdje će dobiti veću minutažu. Rekao je Božac i nadodao. – Pratili smo i druge nogometne sredine i čuli se s tamošnjim trenerima. Vratio nam se tako Velkavrh, stigao je Dujmović iz Istre-Pule, a došao nam je i Ereiz iz Poreča. Nema pre više novih igrača, ali sasvim dovoljno da se dobro nadogradi ekipa. Prošle sezone su veliki dio tereta nosili ulazeći kadeti koji su nam ostali za ovu sezonu tako da mislim da će na kraju sve biti OK.

Igrači iz naše odlične mlade generacije koji su prošle sezone bila nositelji igre kadeta ove će sezone biti za godinu dana iskusniji, a priključili su im se i mlađi dečki koji će polako ući u kadetski prvoligaški nogomet. – Neki mlađi dečki su se pokazali u jako dobro svijetlu tako da će bez problema ući u kadetsko natjecanje. Neki su ipak još malo impresionirani, ali to će sve proći kroz treninge i utakmice. Rekao je trener koji se osvrnuo na do sada odigrane pripremne utakmice. – Odigrali smo utakmicu protiv Manchester Cityja i izgubili 4:0. Mislim da je to bila jedna odlična utakmica za nas da vidimo na kojoj smo razini i da se usporedimo s jednom jakom ekipom. Za njih su igrali U-18 igrači, dok smo mi igrali s mlađim igračima, U-17 i u drugom poluvremenu U-16. Realno, dvije razine su iznad nas, ali to nije ništa čudno jer imaju puno veće mogućnosti. Protiv Kopra (3:3) je bila jedna zanimljiva utakmica u kojoj smo mi bili vidljivo umorni i tako i djelovali na terenu. Nametnuli su nam ritam na početku utakmice, ali smo se kasnije ipak konsolidirali i na kraju bili bolji.

Prvenstvo nam počinje već za 15 dana, a plan je da dio sljedećeg tjedna odradimo u jakom ritmu i s čestim dvostrukim programom. Krajem tjedna ćemo smanjivati intenzitet rada kako bi na kraju ušli u ritam odigravanja utakmica i tako rasteretili igrače. Kaže Božac.

Osim kadeta, pripreme odrađuju i pioniri koje od ove sezone vodi Sergej Banović. Novi trener poveo je pionirsku momčad u pripremni ciklus, a u četvrtak protiv Kopra odigrao i prvu pripremnu utakmicu. – Nalazimo se u trećem tjednu priprema i za sada svi rade dosta dobro, a dečki su zagrizli i 100% su “unutra”. Imamo dosta zahtjevne pripreme, radimo dvaput dnevno i sve skupa podnose vrlo dobro. Kaže Banović za svoje momke koji su u četvrtak u Koprom pobijedili rezultatom 3:0. – Pojačali smo se s pet igrača iz Uljanika i dvojicom iz Poreča, a u Sloveniju sam uzeo i još nekoliko mlađih igrača.

Banović je prošle sezone trenirao drugu momčad pionira iz koje mu je u prvu pionirsku ekipu pristiglo dosta igrača. – Većinom su to sve dečki koje sam vodio prošle sezone, ali u ekipi imam i dečke koji su već igrali prvu ligu. Veći dio momčadi zna što ih čeka sljedeću sezonu pa im sigurno neće biti problem, dok ćemo mlađe dečke polako ubacivati u ovaj sustav natjecanja. Što se mojih očekivanja tiče, smatram da imamo vrlo dobru generaciju i da ćemo ove sezone biti u gornjem domu prvenstvene ljestvice.

Jako je bitno razvijati igrače i igru, njihov odnos prema radu i treningu. Imamo nekoliko izrazitih talenata, imamo dva reprezentativca Kolića i Bilića i nekoliko dečki koji kucaju na vrata reprezentacije. Kaže Banović koji je otkrio kako njegovi pioniri ove nedjelje igraju u Rijeci protiv Rijeke, dok će u srijedu u Puli ugostiti Koprane. – Na žalost nedostaju nam suparnici jer drugi klubovi u Istri još nisu ni počeli trenirati pa tako tražimo protivnike preko granice i preko Učke. Zaključio je Banović.[:]