[:hr]Duga, teška, mukotrpna i u potpunosti neizvjesna sezona napokon je završila. Iako je Istra 1961 pretrpjela poraz u Varaždinu od 1:0, dva pogotka prednosti iz prve utakmice bila su dovoljna da Puležanima osiguraju prvoligaški status i sljedeće sezone.

Stiglo je stoga vrijeme za odmor i analizu, ali i vrijeme iščekivanja novih vlasnika čija će najvažnija misija biti vratiti klub na noge. O svemu tome, ali i o ostalim temama nam je nešto više rekao Darko Raić-Sudar, glavni trener pulskog prvoligaša koji je s momčadi uspio dogurati do kraja sezone. – Iskreno, moram reći da mi je ta utakmica u Varaždinu bila najteži trenutak ove sezone. Znao sam koji ulog je u ovom susretu i znao sam što nas čeka. Bez obzira na to što su Varaždinci drugoligaši, oni su iza sebe imali pozitivnu priču, a mi na žalost suprotnu situaciju. Tvrdim da imamo kvalitetniju ekipu od njih, ali jednostavno u tom stanju nismo mogli to pokazati. Rekao je trener i otkrio. – Bile su prisutne velike emocije, danima prije utakmice nismo spavali, a vidio sam i na igračima slično stanje. Netko se lakše, a netko teže nosio pa su neki dečki i podlegli pritisku, što je normalno.

Osim što trener zbog kartona i ozljeda nije imao na raspolaganju Matasa, Čuljka i Maksimovića, u zadnji tren je ostao i bez Iveše. – Bilo je malo nezgodno u Varaždinu jer sam zadnji tren ostao bez nekih igrača, pogotovo bez Iveše koji je jutro prije utakmice rekao da se ne osjeća najbolje jer se ukočio. Za ručkom sam razmišljao što napraviti i na kraju donio odluku da će na gol stati zdravi vratar, a to je ispalo super. Kada sam na kraju sagledao obje utakmice, nekako mi se činilo da je sve išlo na našu stranu i nekako sam vjerovao da će nas nagraditi zbog svega što smo prošli ove sezone.

Trener je istaknuo i jednu vrlo važnu činjenicu, a to je da se protiv Varaždina nije samo odlučivalo o ispadanju iz lige, već i o samoj budućnosti kluba. – Ja sam već jednom ispao s ovim klubom, protiv Zadra kao igrač, ali ova utakmica je imala i težinu oko opstanka kluba. Zato je meni osobno to bio veliki teret i možda je zbog toga bio prisutan još veći pritisak nego što bi inače bio zbog samih kvalifikacija.

Iako su Zeleno-žuti u dobrom djelu susreta bili s igračem manje, Varaždinci nisu do kraja utakmice uspjeli povećati prednost, a kako se utakmica bližila kraju, tako su i Zeleno-žuti sa sve većom lakoćom odbijali napade domaćih. – Četiri minute nadoknade su mi trajale čitavu vječnost, ali smo do kraja odigrali kao iskusna ekipa. Uspjeli smo smiriti igru i dočekati kraj. Koji, kada ga je sudac Strukan odsvirao, je označio i jedno veliko olakšanje za cijelu momčad. – Velike emocije su bile u pitanju jer smo svi znali kakvu sezonu smo imali. Bilo i ne ponovilo se više jer to zaista nema veze s prvoligaškim klubom. Iskreno se nadam da ćemo svi mi naučiti nešto iz ovoga.

Trener je pohvalio i svoju momčad, za koju kaže da je pokazala karakter. – Na kraju smo postali kao jedna velika obitelj. Nije bilo nikakvog financijskog interesa, već isključivo preživljavanje. Bilo je teških dana, dečki su se bodrili međusobno i stvarno nije bilo lako. Mogao bih reći da smo imali sreće jer smo imali tako karakterne dečke koji, da nisu bili takvi, sigurno ne bi to izgurali. Puno su pomogli i ovi domaći dečki koji su se vratili u klub iz ljubavi, a ne zbog novca. Rekao je trener i otkrio. – Meni je najteže bilo za ove igrače koji su igrali malo ili nisu igrali. Dolazili su svaki dan, trošili su svoje novce, nisu dobivali nikakva sredstva, a uz to nisu igrali. To mi je osobno kao treneru bilo najteže.

Tek sada dolaze problemi. Iskreno će trener kojemu je jasno da je jako puno posla kako bi se klub vratio u normalno stanje. – Trenutno nemamo ekipu jer nas je napustilo osam igrača koji su bili na posudbi, a iskreno niti ne znam kakvo je stanje s ugovorima kod ostalih igrača. Treba formirati novu ekipu i organizacijski posložiti klub, a to je ozbiljan i težak posao. Zato bih volio da se što prije riješi situacija oko kluba, a mislim i da su ljudi svjesni da svakim danom što prolazi će biti sve teže. Iskreno, ne razmišljam puno o tome jer sam još pod dojmom od svega, samo znam da me manje bole leđa od tog stresa.

Za kraj, trener se zahvalio i navijačima koji su ove sezone bili fenomenalni. – Zaista bih se zahvalio svim navijačima koji su nas podržavali kroz cijelu sezonu. Dugo sam u Istri, 15-ak godina, i stvarno se ne sjećam da je ikada atmosfera oko kluba bila tako pozitivna. Svi, od Demona pa do svih ostalih gledatelja su zaslužni da smo izborili ostanak u ligi jer su nam cijelu sezonu bili velika podrška i vjetar u leđa. Zaključio je trener kojemu čestitamo na izborenom ostanku u ligi i zahvaljujemo na svemu što je dao za Istru 1961 u ovoj teškoj sezoni, isto kao i ostatku stručnog stožera i svim igračima koji su bili dio ove momčadi u jednoj od težih sezona u povijesti kluba.

Foto: Milivoj Mijošek (Glas Istre)[:]