[:hr]Pred nogometašima Istre 1961 je novi ligaški izazov, gostovanje kod Hajduka. Zeleno-žuti nemaju dobar skor na Poljudu, a u posljednjih šest utakmica su pretrpjeli isto toliko poraza uz vrlo slabu gol razliku od 3:21. Hoće li naši dečki uspjeti zaustaviti niz Hajduka koji je relativno lako dolazio do pobjeda znat ćemo danas od 17:00 sati za kada je zakazan prvi sučev zvižduk.

U međuvremenu utakmicu su najavili trenera Darko Raić-Sudar i Nikola Matas. – Kroz cijeli ovaj tjedan smo se pripremali za ovu utakmicu u kojoj će moji dečki sigurno biti dodatno motivirani zbog činjenice da igraju protiv Hajduka na Poljudu. Bit će teško jer je Hajduk jako dobar, bez obzira na to što su ostali bez nekoliko važnih igrača koji su radili razliku. Međutim, oni imaju tako širok kadar i kvalitetu. Rekao je trener Raić-Sudar i istaknuo. – Poznajemo im momčad i trenera, znamo kako igraju, ali ovaj put mislim da ćemo više morati sebe gledati i kako doći do pozitivnog rezultata. To ćemo uspjeti jedino ako odigramo dobru utakmicu, svedemo greške u obrani na minimum i zabijemo gol.

Trener će na raspolaganju imati kompletnu momčad osim Dejana Maksimovića koji je protiv Cibalije zaradio treći žuti karton. – Roce je par dana bio van treninga zbog problema s ozljedom, ali se osjeća bolje i bit će u konkurenciji za utakmicu. U momčad će se vratiti Matas, a razmišljam i o promjeni sustava igre. Kaže trener koji se prisjetio i utakmice s Cibalijom. – Ni ja, a ni igrači nismo mogli biti zadovolji utakmicom s Cibalijom. Možda i nismo podbacili, ali nismo pružili ono što smo očekivali. Na osnovu toga ćemo pokušati nešto promijeniti.

Nakon odrađene “žutice” u momčad se vraća Nikola Matas koji će zauzeti poziciju desnog beka. – Budemo li ušli u utakmicu kao što smo ušli protiv Lokomotive, onako čvrsto i muški, mislim da se možemo nadati pozitivnom rezultatu. Mislim da su Slaven i Rudeš pokazali da se s Hajdukom može igrati i budemo li pravi, a mislim da hoćemo, neće biti problema. Kaže Nikola i ističe. – Oni će vjerojatno biti više fokusirani na Kup jer im je to prilika za trofej, ali će u subotu i nama biti prilika da nešto pokažemo i da osvojimo bodove. Sigurno će biti jedna čvrsta utakmica.

Tradicija je uvelike na strani Hajduka protiv kojeg su Zeleno-žuti posljednji pozitivni rezultat u Splitu ostvarili u srpnju 2014. kada je završilo 1:1. – Ja sam s Osijekom u prošloj i pretprošloj sezoni srušio dosta tradicija tako da se nadam da ću to i s Istrom napraviti. Oni će sigurno jurnuti od prve minute i nametnuti visoki presing. Zato nam neće biti lako u prvih desetak, petnaestak minuta, ali neće biti problema budemo li se držati planova i taktike koje nam je trener prenio. Rekao je Matas i istaknuo jednog igrača kao najopasnijeg u protivničkim redovima. – Mijo Caktaš je po meni njihov najopasniji igrač, iako nije dugo igrao on je i dalje klasa više. Sigurno su izgubili odlaskom nekoliko važnih igrača, ali oni imaju širinu u kadru pa su to sve nijanse. Zaključio je Nikola.[:]