[:hr]Priopćenje Nogometnog kluba Istra 1961 s.d.d. u svezi događaja na Skupštini Nogometnog saveza županije Istarske dana 4. prosinca 2017. godine

Potaknuti medijskim izvještavanjem sa jučer započete Skupštine Nogometnog saveza županije Istarske na kojoj je, između ostalih točaka dnevnog reda, trebao biti izabran kandidat NSŽI-a za Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza te predstavnik NSŽI-a u Skupštini Hrvatskog nogometnog saveza, Nogometni klub Istra 1961 s.d.d. bi ovim putem htjela javnosti te svim klubovima Nogometnog saveza županije Istarske jasno iznijeti i pojasniti stajalište Nogometnog kluba Istra 1961 u pogledu prijedloga Izvršnog odbora Nogometnog saveza županije Istarske i Predsjednika Nogometnog saveza županije Istarske o kandidatima Nogometnog saveza županije Istarske za Skupštinu i Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza.

U potpunosti je točno da Nogometni klub Istra 1961 s.d.d., zajedno s nekoliko drugih klubova, nije podržao i ne može podržati određene prijedloge Predsjednika Nogometnog saveza županije Istarske i Izvršnog odbora Nogometnog saveza županije Istarske za kandidate za Skupštinu i Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza.

Razlozi za takav stav Nogometnog kluba Istra 1961 s.d.d. počivaju na sljedećim razlozima:

⦁ Nogometni klub Istra 1961 s.d.d. ne može podržati prijedloge Predsjednika Nogometnog saveza županije Istarske i Izvršnog odbora Nogometnog saveza županije Istarske koji svojim postupcima na sve moguće načine pokušavaju spriječiti sudjelovanje Nogometnog kluba Istra 1961 na Skupštini NSŽI-a te u više navrata ne dostavljaju pozive za Skupštinu NSŽI odgovornim osobama NK Istra 1961 i/ili zakazuju Skupštinu u terminima u kojima vjeruju da predstavnik NK Istra 1961 neće moći doći na sjednicu radi odigravanja službene utakmice u 1. HT HNL.

⦁ Nogometni klub Istra 1961 s.d.d. je imala svoje kandidate za zastupnika NSŽI u Skupštini Hrvatskog nogometnog saveza (Remzo Zalihić – NK Rudar Labin) i kandidata za Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza (Darko Raić-Sudar – NK Istra 1961). Apsolutno je netočna činjenica iznesena od strane određenih novinara da je predstavnik NK Istra 1961 s.d.d. kao kandidate NSŽI-a za IO HNS predlagao dva kandidata. Takove prijedloge na Skupštini NSŽI su predložili samo IO NSŽI te NK Rudar Labin. NK Istra 1961 nije glasala za niti jedan takav prijedlog budući da ima vrlo jasan i čvrst stav da NSŽI treba imati samo jednog kandidata za IO HNS-a.

⦁ Iz razloga poznatih samo Predsjedniku NSŽI i članovima Izvršnog odbora NSŽI je jučer prije Skupštine NSŽI ponovno održana hitna sjednica Izvršnog odbora NSŽI na kojima mijenjaju svoj prijedlog za kandidata NSŽI za Izvršni odbor HNS-a te umjesto prvotnog prijedloga (Igor Žiković) isti mijenjaju na način da je prijedlog IO NSŽI da NSŽI predlaže 2 (!?) kandidata za Izvršni odbor HNS-a (Igor Žiković i Darko Raić-Sudar). Naravno, NK Istra 1961 nije mogla podržati takav nakaradan prijedlog IO NSŽI skrojen po željama i za interese samo jedne osobe – Predsjednika NSŽI koji je na taj način htio pridobiti podršku NK Istra 1961 za svoju kandidaturu.

⦁ Nogometni klub Istra 1961 s.d.d. nije u mogućnosti niti ima pravo utjecati na prijedloge Predsjednika NSŽI i Izvršnog odbora NSŽI koji su prije samo nekoliko dana donijeli odluku o podršci NSŽI kandidaturi jednog od kandidata za Predsjednika Hrvatskog nogometnog savezu i po donošenju iste počeli takvu izglasanu službenu podršku javno demantirati i skrivati od javnosti. NK Istra 1961 ne želi i ne može osporavati odluke Izvršnog odbora NSŽI (budući da su donesene sukladno Statutu NSŽI) ali smatramo da je navedeni obrazac ponašanja (donošenje odluke, skrivanje iste od javnosti te javno demantiranje da je ista donesena radi straha od reakcije dijela navijača i dijela medija) neprihvatljiv.

⦁ Nogometni klub Istra 1961 s.d.d. ne može i ne želi podržavati rad Predsjednika NSŽI koji na Skupštini NSŽI javno i jasno iznosi svoj osobni stav u ulozi Predsjednika NSŽI da smatra da je Zakon o sportu Republike Hrvatske nepravedan i nakaradan jer daje pravo na više glasova klubovima viših rangova natjecanja (1. HNL, 2. HNL, 3. HNL) te da on neće dopustiti da NK Istra 1961 koja je “zadnja” na ljestvici 1. HT HNL ili NK Novigrad koji je zadnji na ljestvici 2. HNL “kroje” sudbinu (pretpostavljamo njegovog) Saveza.

⦁ Nogometni klub Istra 1961 s.d.d. je jasno i bez ikakvih primjedbi ili zadrški podržao jedini normalni i prihvatljiv prijedlog IO NSŽI za izbor gospodina Tomislava Černjula, predstavnika NK Uljanik, za predstavnika klubova ispod Treće HNL u Skupštini HNS-a te ovom prilikom gospodinu Černjulu čestitamo na jednoglasnom izboru.

Nogometni klub Istra 1961 ovim putem poziva sve klubove koji djeluju u sklopu Nogometnog saveza županije Istarske da najkasnije u srijedu 6.12.2017. nastave Skupštinu NSŽI koja je započeta 4.12.2017. (budući da je ista naprasno prekinuta od strane Predsjednika NSŽI kada je vidio da nije uspio pridobiti većinu za svoju kandidaturu za IO HNS i nije dopustio glasanje o drugim prijedlozima – kako onom NK Istra 1961 tako i onom NK Rudar Labin) i većinom glasova izaberu zastupnika NSŽI za Skupštinu HNS-a i kandidata (a ne kandidate) NSŽI za Izvršni odbor HNS-a. Predsjedniku NSŽI čestitamo na uspješnoj realizaciji ranije najavljene prijetnje da će Skupština NSŽI biti prekinuta ili proglašena nevažećom ako on ne „prođe“ kao kandidat za IO HNS.

Nogometni klub Istra 1961 također poziva Predsjednika NSŽI da javno pojasni svim klubovima NSŽI, a posebno Nogometnom klubu Istra 1961, kako je on to “spasio” ili “spašava” Nogometni klub Istra 1961 ili kako je to on “uveo” NK Novigrad u određeni rang natjecanja. Isto tako, Nogometni klub Istra 1961 poziva Predsjednika NSŽI da prouči ljestvicu 1. HT HNL i sam donese zaključak o poziciji koju NK Istra 1961 trenutno drži u 1. HT HNL.

Nogometni klub Istra 1961 poziva i Izvršni odbor NSŽI da javno objavi odluku IO NSŽI donesenu protekli tjedan o podršci NSŽI kandidaturi jednog od kandidata za Predsjednika HNS-a.

Za kraj, posebno zahvaljujemo članu Izvršnog odbora NSŽI gospodinu Borisu Fornažaru na toploj dobrodošlici i gostoprimstvu na Skupštini NSŽI.

Za Nogometni klub Istra 1961 s.d.d.

Darko Podnar, operativni direktor[:]