[:hr]Istra 1961 je u četvrtak popodne u Zagrebu imala sjajnu priliku da se odvoji od posljednjeg mjesta na velikih deset bodova, ali priliku na žalost nije iskoristila. Iako su naši dečki vodili od 21. minute nisu uspjeli zadržati vrijedno vodstvo, već su mlakom predstavom dopustili domaćim nogometašima preokret i vrijednu pobjedu. Rudeš je tako smanjio zaostatak za Puležanima na četiri boda i izjednačio se s Cibalijom s kojom dijeli začelje prvenstvene ljestvice.

Nakon nekoliko ubačaja iz kuta i bokova u uvodnoj fazi utakmice, prvi koji su konkretnije zaprijetili bili su Zagrepčani koji su u osmoj minuti bili blizu vodstvu. Na ubačaj iz kornera najviši je u skoku bio Paez koji je pucao glavom, ali je Iveša uspio ukrotiti loptu. U 20. minuti se i Lulić našao u dobroj prilici kada mu se lopta sretno odbila na nogu, ali je srećom po Zeleno-žute Jovičić odlično reagirao i izbio loptu u korner.

Unatoč nekoliko pokušaja domaćih, Puležani su bili ti koji su stigli do vodstva. Igrala se 21. minuta kada je Maksimović sjajnom loptom pronašao Mateija koji je izbjegao zaleđe, izbio sam pred Čondrićem i zabio mu u bliži kut.

Domaći su nakon pogotka Istre preuzeli terensku inicijativu i posjed lopte, ali su disciplinirani Puležani uspješno zaustavljali njihove napade zgusnutom formacijom. Stoga se na terenu u idućih dvadesetak minuta događalo vrlo malo, a sporadični pokušaji na obje strane nisu rezultirali konkretnijim situacijama sve do pred sami kraj poluvremena.

Domaći niz prilika započeo je Grujević u 41. minuti udarcem s ruba kaznenog prostora, ali je loptu poslao ravno u ruke Iveše. Puno opasnije bilo je dvije minute kasnije kada obrana Istre nije uspjela izbiti loptu, već je ona stigla do Kamenara koji je pucao iz okreta i loptu poslao tik uz drugu stativu Istrinog vratara. Rudeš je u tim trenucima bio iznimno opasan, a Zeleno-žuti su vrlo teško zaustavljali napade domaćih nogometaša. Tako su Rudešani do odlaska na odmor još jednom opasno zaprijetili, ovaj put preko Galilea čiji je udarac krajnjim naporom Iveša skrenuo u korner.

Situacija se u nastavku susreta nije puno promijenila, već su Zeleno-žuti i dalje bili u podređenom položaju te su prema naprijed napravili vrlo malo. Zagrepčani su pak stalno pokušavali probiti blok Istrinih igrača koji su teško zadržavali loptu duže od nekoliko sekundi.

Odnos snaga na terenu na strani domaćih koji su bili sve opasniji doveli do izjednačujućeg pogotka Entrene u 69. minuti. Kamenar je probio po desnoj strani, jednim potezom se riješio dvojice igrača Istre i ubacio na drugu stativu gdje je lopta uz malo sreće došla do Entrene, a Španjolac je spretno loptu gurnu u mrežu.

Iako su se nogometaši Istre 1961 ponešto probudili nakon primljenog pogotka, Rudešani su ti koji su stvorili opasnu situaciju i bili blizu preokretu. Nakon gužve na rubu kaznenog prostora lopta je stigla do Kamenara koji je pucao snažno, a samo je sjajni Iveša zaslužan da Zagrepčani nisu stigli do vodstva. Iveša ipak nije mogao ništa u drugoj minuti sudačke nadoknade kada su domaći stigli u vodstvo preko bivšeg juniora Zeleno-žutih Vice Miljanića. Anderson Cruz je dugo držao loptu, a neodlučni Zeleno-žuti nisu uspjeli izbiti loptu koja je na kraju stigla do Miljanića, a mladi napadač Rudeša nije imao problema zabiti za vrijednu pobjedu domaćih.


Sudac: Ivan Bebek (Rijeka). Pomoćnici: Tomislav Petrović (Valpovo) i Dalibor Conjar (Osijek).
Strjielci: 0:1 Matei (21′), 1:1 Entrena (69′), 2:1 Miljanić (90’+1)
Žuti kartoni: Pavić, Paez (Rudeš) Bady (Istra 1961)

Istra 1961: Iveša, Matas, Jovičić, Prce, Čuljak, Halilović, Jakić (od 75. Bady), Matei (od 73. Ottochian), Maksimović, Roce (od 89. Zgrablić), Vojnović.

Rudeš: Čondrić, Paez, Borevković, Einar, Lulić (od 73. Fazli), Anderson Cruz, Budimir, Kamenar (od 87. Miljanić), Pavić, Grujević, Segado (od 62. Entrena).[:]