[:hr]Sezona je za naše prvoligaše završila uspješno. Unatoč velikim problemima sve četiri momčadi koje se natječu u najvišim rangovima osigurale su ostanak u ligi, a dok su juniori i seniori strepili do posljednjeg časa, puno mirnije je bilo kod pionira i kadeta. Naime, dečki trenera Banovića i Bošca odradili su izvrsnu sezonu i ostvarili odlične rezultate. To se pogotovo odnosi na naše pionire koji su ostvarili povijesni uspjeh za školu nogometa i sezonu završili na izvrsnom četvrtom mjestu. Kadeti su preživljavali puno težu sezonu, a prvenstvo su završili na 14. poziciji, na samo jedan bod od 11. mjesta. Porazgovarali smo stoga s trenerom pionira Sergejem Banovićem i trenerom kadeta Daliborom Bošcem koji su podijelili svoja viđenja o sezoni 2017./2018.

– S obzirom na stanje u klubu jako sam zadovoljan. Rekao je Sergej Banović, trener pionira i nastavio. – Žao mi je što u pripreme za drugi dio sezone nismo mogli ući malo organiziranije i bolje pa bi vjerojatno i rezultat bio bolji, ali s obzirom na sve mogu biti jako zadovoljan rezultatom. Međutim, primarno je da su igrači iz ove kategorije napredovali i da su dobili dobru minutažu. Koristili smo dosta djece i iz mlađih uzrasta, čak troje iz 2005. koji su dvije godine mlađi i desetak igrača iz 2004. koji su dobili priliku igrati u prvoj ligi uz igrače iz 2003. godišta koji su nosili momčad u ovoj sezoni.

Organizacijski problemi unutar kluba osjetili su se i u školi nogometa pa su tako klinci nerijetko na gostovanja putovali na dan utakmice. – Imali smo organizacijskih problema jer smo ostali bez voditelja škole pa je tako sve ostalo na nama trenerima koji smo se morali snalaziti u hodu, a to se ipak osjetilo. Osjetio se i manjak novca u klubu jer smo često putovali na gostovanja na dan utakmice, kao primjerice u Zadar, Split ili Koprivnicu. Djeca su međutim sve to iznijela odgovorno i profesionalno i ovaj rezultat je rezultat svih njih, njihovog truda, rada i ulaganja u sebe. Rekao je Banović i istaknuo. – Moram priznati da nisam zadovoljan odnosom konkurentnih klubova iz prve lige prema nama jer su našu djecu salijetali na svakom koraku, nudili im odlaske na turnire, angažmane, a to je dosta remetilo koncentraciju tih mladih dečki.

Za razliku od kadeta, pioniri su na polusezoni ostali na okupu, a to je svakako bio jedan veliki plus. – Na polusezoni su nam otišla tri igrača koja nisu imala veću minutažu, dok je ostatak momčadi ostao na okupu i to je bio veliki plus. Sretan sam što imamo veliki broj igrača iz mlađih uzrasta koji će sljedeću godinu nastaviti igrati prvu ligu i koji su u ovoj sezoni imali jako dobru minutažu. Ti dečki su stekli veliko iskustvo igranja jakih utakmica i to će im sigurno biti od velike koristiti. Na tome ćemo graditi budućnost.

Mladi Zeleno-žuti su zaista sjajno ušli u prvenstvo, a dobre utakmice i rezultate nastavili su tijekom cijelog prvog djela. Međutim, kriza u klubu se osjetila i na njima pa je momčad u nastavku sezone dugo tražila pravu formu. Dogodilo se tada i ispadanje iz Kupa. – Žao mi je Kupa jer objektivno smo kvalitetnija momčad od Slaven Belupa, ali na toj utakmici su izašli na vidjelo svi problemi oko organizacije priprema za polusezonu. Mi treneri smo na svoju ruku krenuli s pripremama ne znajući hoće li klub uopće postojati, a to se na kraju osjetilo na djeci pa tako i na početnim rezultatima. Istaknuo bih da smo drugi dio prvenstva, nakon lošijeg starta, odigrali na visokom nivou gdje smo bili dominantni u igri naspram svih svojih protivnika i gdje smo odlično parirali i Dinamu i Hajduku koji su prva i druga momčad prvenstva.

Dobre igre nisu ostale nezapažene pa su tako članovi naše pionirske ekipe redovito tijekom cijelog prvenstva dobivali pozive za reprezentativne akcije. – To je nagrada djeci za njihov trud, rad i rezultate. Ponosan sam i zadovoljan što sam trenirao tu djecu, a pozivi u reprezentaciju idu na čast našem klubu, djeci i njihovim roditeljima. Taj poziv im je pokazatelj da trud i rad ne mogu proći nezamijećeno. Zaključio je Banović kojemu i ovom prilikom, kao i njegovim dečkima, čestitamo na iznimnom uspjehu.

Nešto težu sezonu prolazili su kadeti pulskog prvoligaša. Nakon relativno dobrog prvog djela sezone dogodilo se rasipanje momčadi i odlazak pet igrača iz prve postave. To se osjetilo na momčadi, ali su ipak dečki predvođeni trenerom Bošcem održali kontinuitet igara. Vrlo rijetko su naši kadeti bili nadigrani, a još rjeđe su gubili visokom razlikom. Ipak, kao i kod pionira, kriza u klubu ostavila je znaka i na njihovim starijim kolegama.

– Za nama je jako teška i turbulentna polusezona. Na zimu nam je otišlo pet standardnih igrača pa je bilo vrlo teško ponovno uigrati momčad, ali bez obzira na to što stanje na tablici nije zadovoljavajuće, na rad, zalaganje i izvedbe mojih igrača ne mogu biti nezadovoljan. Rekao je Božac i nadodao. – Moglo je to puno bolje, ali imali smo i jako puno problema. Osim što smo imali manje igrača, u proljetnom djelu smo imali puno izostanaka i ozljeda, a morali smo često ustupati igrače juniorskoj ekipi pa smo sigurno u pet, šest utakmica igrali bez zamjena. Kada se sagleda kompletna situacija dečkima svaka čast na zalaganju i prezentacijama.

Ključni događaj za sezonu kadeta zbio se na polusezoni kada su petorica igrača napustila redove pulskog prvoligaša i preselila u druge klubove. Međutim, to je stvorilo i nove prilike. – Kriza u klubu se osjetila u vidu odlaska igrača i to je za nas bio veliki hendikep. Ipak, u toj situaciji su se uspjeli afirmirati igrači s manjom minutažom i mlađi ulazni kadeti. Upravo kod tih igrača sam vidio veliki napredak te su pokazali da mogu odgovoriti izazovima prve lige. Osim Splita i Dinama nismo gubili s visokom razlikom, a imali smo i puno neriješenih ishoda što nas je i koštalo slabijeg plasmana na kraju sezone.

Božac je istaknuo da je problem predstavljao i odlazak na gostovanja na dan utakmice, ali da je ipak najbitnije bilo opstati i pokušati napredovati. – Veliki je hendikep što smo često putovali na dan utakmica, ali puno važnije je bilo opstati. Rekao je Božac i istaknuo. – Za igrače je najvažniji bio razvoj, to moram naglasiti, a to smo i uspjeli napraviti. Napredovali su u tako svakom smislu, od taktičkog i igračkog do odnosa prema igri, treningu i samom ponašanju van terena. To je jako bitno.

Sljedeća sezona donosi nove izazove, ali i generaciju mladih nogometaša koji su odradili pionirski staž i polako ulaze u kadetsku momčad. – Dolazi nam mlađe godište gdje ima puno talentiranih klinaca, a pokazali su to i osvajanjem četvrtog mjesta. Imamo još i nekih igrača koji su u okolnim klubovima tako da možemo napraviti jednu lijepu i kompaktna ekipa koja može konkurirati za sredinu tablice. Zaključio je trener kadeta.


PIONIRI

[league_table 13884]

KADETI

[league_table 13891][:]